Bomba Tehditleri Hindistan Havayollarında Paniğe Yol Açtı

Son 48 saat içinde en az 10 Hint uçağına asılsız bomba tehdidi gönderildi, bu da uzun gecikmelere ve rota değişikliklerine yol açtı.

Singapur Hava Kuvvetleri, bir bomba tehdidi üzerine Air India Express uçağını yerleşim yerlerinden uzaklaştırmak için iki savaş uçağı gönderdi.

Olaydan birkaç saat önce Delhi’den Chicago’ya giden Air India uçağı tedbir amaçlı Kanada’daki bir havalimanına inmek zorunda kalmıştı.

Hindistan’da havayollarına yönelik asılsız bomba tehditleri olağandışı değil ancak pazartesi gününden bu yana yaşanan ani artışın sebebi henüz bilinmiyor.

Hükümetin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Güvenlik Bürosu yetkilileri, BBC’nin yorum için gönderdiği e-postalara yanıt vermedi.

Air India’nın yanı sıra IndiGo, SpiceJet ve Akasa Air uçuşlarına da tehditler geldi.

Pazartesi günü, Mumbai’den kalkan üç uluslararası uçuş, bir X (eski Twitter) hesabının tehditler göndermesinin ardından ertelendi. Polis bununla bağlantılı olarak bir genci gözaltına aldı.

Salı günü, iki Air India uçağı da dahil olmak üzere yedi uçuş, şu anda askıya alınmış olan başka bir X kullanıcısının yayınladığı tehditlerden etkilendi. Bazı gönderilerin ekran görüntüleri, kullanıcının havayolunu ve yerel polisi etiketlediğini ve uçuş numarasını belirttiğini gösteriyor.

Air India, yaptığı açıklamada , tehditlerin arkasındaki kişileri tespit etmek için yetkililerle iş birliği yapıldığını ve oluşan zararın tazmini için yasal işlem başlatmayı değerlendireceğini belirtti.

Hint havaalanında, tehdidin ciddiyetini değerlendiren ve buna göre harekete geçen bir Bomba Tehdit Değerlendirme Komitesi bulunur. Bir tehdit, bomba imha ekibinin, koklayıcı köpeklerin, ambulansların, polisin ve doktorların dahil olmasına yol açabilir.

Yolcular kabin bagajları, check-in bagajları ve kargo ile birlikte uçaktan indirilir ve hepsi tekrar taranır. Mühendislik ve güvenlik ekipleri de uçağın tekrar uçması için izin verilmeden önce uçağı arar.

Ortaya çıkan gecikme, havayollarına ve güvenlik birimlerine binlerce dolarlık zarara mal olabilir.

Diğer ülkelere yapılacak uçuşlarda ise, Singapur ve Kanada gibi ülkelerdeki uluslararası acentelerin devreye girmesi söz konusu olabiliyor.

Salı günü, Singapur’un savunma bakanı, şehir devletinin iki savaş uçağının Air India Express uçağını Changi havaalanına güvenli bir şekilde inmeden önce “havalandırıp eşlik ettiğini” söyledi. Uçak Hindistan’daki Madurai’den Singapur’a uçuyordu.

“Uçak yere indikten sonra Havaalanı Polisi’ne teslim edildi. Soruşturmalar devam ediyor,” diye yazdı Ng Eng Hen.

Uçak daha sonra güvenli bir şekilde Changi’ye indi.

Kanada’da, Air India’nın Chicago’ya giden uçağının önlem amaçlı Iqaluit Havaalanı’na inmesi üzerine, Kraliyet Kanada Atlı Polisi, tehdidi araştırdığını bildirdi .

Air India, Kanada Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçağın yolcuları Chicago’ya götürdüğünü söyledi. Air India uçağının ne zaman havalanmasına izin verileceği henüz belli değil.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: