Savunma Sanayi Fonu’na 2025’te 69,3 Milyar TL Gelir Bekleniyor

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na 2025 yılında 69,3 milyar TL aktarılması planlanıyor. Gelir, kredi kartı, tapu ve noter işlemleri gibi çeşitli kaynaklardan sağlanacak.

Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na (SSDF) 2025 yılı için aktarılacak katılım payı tutarı 69,3 milyar TL olarak hesaplandı. AK Parti tarafından Meclis’e sunulan kanun teklifi kapsamında, kredi kartı, tapu işlemleri, noter işlemleri ve MTV tahsilatlarından elde edilecek gelirler SSDF’ye aktarılacak. Ayrıca 100 cc altındaki motosikletler ve kol saatlerinden alınacak MTV ve ÖTV ile de ek gelir sağlanacak.

Kredi Kartlarından 13,1 Milyar TL Gelir Bekleniyor

2025 yılı için SSDF’ye aktarılacak katılım paylarının büyük bir kısmı, 100 bin TL üzeri limiti olan kredi kartlarından sağlanacak. Bu kartlardan elde edilecek gelir 13,1 milyar TL olarak öngörülüyor. Bunun yanı sıra, beyannamelerden 28,8 milyar TL, tapu ve kadastro işlemlerinden 9 milyar TL ve noter işlemlerinden 18,4 milyar TL gelir sağlanması bekleniyor.

Motosikletlerden Alınacak MTV ile 275 Milyon TL Gelir

Motor silindir hacmi 100 cc’nin altında olan motosikletler, yeni kanunla birlikte MTV kapsamına alınacak. Yapılan etki analizine göre, bu düzenlemenin 2025 yılında 275 milyon TL ek gelir sağlaması bekleniyor. Bu gelir, motosikletlerin kayıt ve tescili sırasında alınacak MTV’nin yüzde 20’sinin SSDF’ye aktarılmasından kaynaklanacak.

Kol Saatlerinden ÖTV ile 1,7 Milyar TL

Kanun teklifi kapsamında, kol saatlerinden de özel tüketim vergisi alınacak. ÖTV matrahı 5 bin TL ve üzeri olan saatlerden yüzde 20 oranında ÖTV alınmasıyla 1,7 milyar TL gelir elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca dronlardan alınacak yüzde 20 oranındaki ÖTV ile yıllık 464 milyon TL gelir hedefleniyor.

Enflasyon Düzeltmesinden 16 Milyar TL Vergi Ertelemesi

Etki analizinde, yatırım döneminde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesine yönelik düzenlemelerle 16 milyar TL vergi ertelemesi yapılacağı kaydedildi. Bu erteleme, sonraki yıllarda yatırımların tamamlanmasıyla tahsil edilecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: