Trump’ın İkinci Dönemi Enflasyonu Tetikleyebilir: Ekonomistler Uyarıyor

Ekonomistlere göre, Donald Trump’ın ikinci dönem politikaları enflasyonu ve faiz oranlarını artırabilir. Gümrük vergileri, bütçe açığını genişletebilir.

Eski Başkan Donald Trump‘ın, ikinci bir yönetim dönemi için önerdiği politikaların, ekonomistlere göre enflasyonu, faiz oranlarını ve bütçe açığını artırma olasılığı yüksek. The Wall Street Journal‘ın 66 ekonomistle yaptığı ankete göre, Trump’ın uygulamayı planladığı gümrük vergileri başta olmak üzere birçok politika, ithalatçılar ve tüketicilere olumsuz yansıyacak ve bu da fiyat artışlarına neden olacak.

Gümrük Vergilerinin Etkisi

Trump, ithal mallara yönelik gümrük vergilerini yüzde 10 ila yüzde 20 arasında artırmayı planlıyor. Bu gümrük vergileri, özellikle ithalata bağımlı sektörlere zarar verebilir ve enflasyonu hızlandırabilir. Ekonomistler, Trump’ın gümrük vergilerinin iç üretimi artırma amacına karşın, tüketici fiyatlarını yükselteceğini ve maliyetleri ithalatçılara yansıtacağını öngörüyor.

Bütçe Açığı ve Faiz Oranları

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 61’i, Trump yönetiminde faiz oranlarının daha yüksek olacağını öngörürken, yüzde 65’i Trump’ın politikalarının federal bütçe açığını ciddi şekilde genişleteceğini düşünüyor. Sorumlu Federal Bütçe Komitesi, Trump’ın politikalarının bütçe açığını önümüzdeki on yıl içinde 7,5 trilyon dolar artıracağını tahmin ediyor.

Ekonomik Büyüme ve Harris ile Karşılaştırma

Genel ekonomik büyüme açısından ekonomistler, Trump ve Kamala Harris yönetimi arasında büyük fark görmüyor. Harris yönetiminde üretimin daha hızlı genişleyeceğini düşünen ekonomistlerin oranı yüzde 45 iken, Trump yönetimi altında ekonominin daha hızlı büyüyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 37.

Enflasyon ve Ekonomik Görünüm

Trump’ın politikalarının enflasyonu daha fazla artıracağına inanan ekonomistlerin oranı, Temmuz’daki yüzde 56’dan yüzde 68’e yükseldi. Temmuz’dan bu yana ekonomistler ABD’nin ekonomik görünümünü biraz daha olumlu görüyorlar. GSYİH büyüme beklentisi 2024’ün dördüncü çeyreği için yüzde 2,2 olarak güncellenirken, enflasyonun yıl sonunda yüzde 2,5 seviyesinde olacağı öngörülüyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: