New York'taki Columbia Üniversitesi tıp fakültesinde sıcak çarpması hakkında eğitim. Fotoğraf: Global Climate and Health Alliance

Avrupa’daki Tıp Fakülteleri İklim Kriziyle Bağlantılı Hastalıklar Konusunda Daha Fazla Eğitim Verecek

Yeni iklim ağı, stajyer doktorlara sıcak çarpması, dang humması ve sıtma ile küresel ısınmanın sağlık üzerindeki rolü hakkında daha fazla bilgi verecek

İklim krizi nedeniyle, sivrisinek kaynaklı dang humması ve sıtma gibi hastalıklar Avrupa’daki tıp fakültelerinin müfredatında daha büyük yer tutacak .

Tıp fakültesi liderleri, Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (Enche) kurulduğunu duyurarak, geleceğin doktorlarının ayrıca sıcak çarpmasını nasıl tanıyacakları ve tedavi edecekleri konusunda daha fazla eğitim alacaklarını ve astım için inhaler gibi tedavilerin iklim üzerindeki etkisini hesaba katmalarının bekleneceğini söyledi .

Glasgow Üniversitesi öncülüğünde, İngiltere, Belçika ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden 25 tıp fakültesi, 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersleri entegre edecek.

Ağın eş başkanı Glasgow Üniversitesi’nden Dr. Camille Huser şunları söyledi: “Geleceğin doktorları şu anda görmedikleri farklı bir sunum ve hastalık dizisi görecekler. Bunları tanıyabilmeleri için bunların farkında olmaları gerekiyor.”

Bu yıl Avrupa’da kayıtlara geçen en sıcak yaz yaşandı ve iklimdeki değişiklikler sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı artırıyor .

Sivrisinekler gibi hastalık yayan böcekler, sıcaklık ve yağış düzenlerindeki değişikliklerin de yardımıyla menzillerini genişletiyor ve yeni alanlarda bulunuyor . Kanser, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, diyabet ve akıl hastalığı gibi kronik hastalıkların hepsi aşırı hava koşulları veya hava kirliliği gibi faktörlerden etkilenebilir.

Huser , tıp fakültelerinde öğretimde iklimin rolünün 
önemli ölçüde değiştiğini ve genellikle tek bir modül veya dersten oluştuğunu söyledi. Ağ, bunun gelecekte öğretim boyunca “aşılanmasını” öngörüyor.

Huser, “İklim değişikliği… daha önce görmediğimiz yeni bir hastalık yelpazesi yaratmıyor ancak var olanları daha da kötüleştiriyor” dedi.

“Örneğin diyabet, insanların iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği bir şey değil, ancak iklimin değiştiği bir dünyada yaşayan insanlarda semptomlar ve komplikasyonlar daha sık ve kötü hale geliyor.”

Huser , patojenlerin evrimleşerek mevcut ilaçların onları etkili bir şekilde tedavi edememesiyle oluşan antimikrobiyal direncin de iklim bozulması nedeniyle daha da kötüleştiğini ve bunun eğitime yansıtılması gerektiğini söyledi.

Öğrencilere ayrıca aktif seyahat (araba kullanmak yerine yürüme veya bisiklete binme) ve hastaların topluluk bahçeciliği ve ağaç dikimi gibi aktivitelere katılmaya teşvik edildiği ” yeşil reçete ” gibi şeyleri savunmaları öğretilecektir . Her ikisi de bireylere sağlık yararları sağlamanın yanı sıra çevre için de olumludur.

Huser, insanları sağlıklarına dikkat etmeye teşvik etmenin “kişisel olarak onlar için büyük faydaları” olduğunu, ancak “sağlık sisteminden daha az girdiye ihtiyaç duymaları halinde emisyonları da azaltacağını” söyledi.

Birçok insanın sağlık sektörünün havayolu endüstrisinden daha fazla veya aynı oranda sera gazı emisyonundan sorumlu olduğunun farkında olmadığını da sözlerine ekledi . “Bir yere uçtuğunuzda kendinizi çok suçlu hissedersiniz, ancak doktora gittiğinizde kendinizi suçlu hissetmezsiniz.”

Öğrencilere bir durumu yönetmedeki değişikliklerin nasıl bir etkiye sahip olabileceği gösterilecektir. Astımı tedavi etmek için kullanılan inhalerler sera gazı yayar, bu nedenle durumu kontrol altında tutmak yalnızca hastaya fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda inhaler kullanımını da azaltır. Bazı hastalar daha az sera gazı salan kuru toz inhalerlere geçebilir.

Kurumsal düzeylerde parça parça girişimler olsa da, ağ liderleri bunun lisans düzeyindeki tıp öğrencilerinin eğitimi etrafında ilk ortak girişim olduğunu söyledi. Ağ ayrıca, iklim krizinin tüm doktorların eğitiminin zorunlu bir parçası olması için Birleşik Krallık’taki Genel Tıp Konseyi gibi ulusal müfredatları belirleyen kurumları etkilemeye çalışacak.

Huser’in eş başkanı ve Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Iain McInnes, ağın amacının “geleceğin doktorlarının bu konuda bilgi sahibi olması için bu konuşmayı tıp müfredatına yerleştirmek, bunu bir kampanya konusu olarak görmemelerini sağlamak” olduğunu söyledi.

“Bu, obezite, sigara ve diğer çevresel zorluklarla başa çıkmak kadar onların düşünceleri için de önemli ve kritiktir. Bu, bir doktor olmanın DNA’sının bir parçasıdır.”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), AstraZeneca, Bupa, GSK, Novartis, Novo Nordisk, Roche ve Sanofi gibi özel ilaç ve sağlık sektörü şirketleri ile birlikte, sağlık hizmetlerinin karbonsuzlaştırılması için çalışan kamu-özel sektör işbirliği olan Sürdürülebilir Piyasalar Girişimi Sağlık Sistemleri Görev Gücü’nün üyeleri olarak bu girişimi destekliyor.

Enche , New York’taki Columbia Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nde bulunan Küresel İklim ve Sağlık Eğitimi Konsorsiyumu’nun (GCCHE) bölgesel merkezi olacak .

GCCHE direktörü Prof. Cecilia Sorensen şunları söyledi: “İklim değişikliği her yerde hepimizi etkileyecek ancak eşit ve aynı şekilde değil. Bölgesel ağlar, sağlık profesyonellerinin çalıştıkları topluluklara özgü iklim ve sağlık zorluklarını önlemelerine ve bunlara yanıt vermelerine yardımcı olmak için gereklidir.”

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: