Maliye Bakanlığı’ndan Büyük Denetim: 3 Bin 400 Şirket İzaha Davet Edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında 3 bin 400 büyük şirketin izaha davet edileceğini duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında başlatılacak yeni denetim süreçlerini duyurdu. Türkiye genelinde 3 bin 400 büyük şirket, kayıt dışı kazançlar ve vergi usulsüzlükleri nedeniyle izaha davet edilecek. Bakan Şimşek, bu operasyonun ülke genelinde vergi adaletini sağlamaya yönelik büyük bir adım olduğunu vurguladı.

31 İlde Yoğun Denetim

Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesindeki vergi müfettişlerinden oluşan ekipler, 31 ilde başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya olmak üzere geniş çaplı bir denetim sürecine hazırlanıyor. İlk etapta yaklaşık 500 vergi müfettişi, büyük şirketlerin vergi usulsüzlüklerini incelemek üzere görevlendirildi.

Makine Öğrenmesi ve Risk Analizleri Kullanılacak

Maliye Bakanlığı, bu denetim sürecinde makine öğrenmesi gibi gelişmiş teknolojileri kullanarak risk analiz çalışmaları yürütüyor. Şimşek, vergi matrahını aşındıran usulsüzlüklerin yanı sıra, işletmelere ait hesaplar yerine üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden yapılan tahsilatların da incelemeye alınacağını belirtti.

3 Bin 400 Şirket Vergi Matrahını Eksik Beyan Etti

Şimşek’in açıklamasına göre, 3 bin 400 büyük şirketin ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrahı farkı eksik beyan ettiği ortaya çıkarıldı. Bu kapsamda, enflasyon düzeltmesi, kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi 30’a yakın farklı konu mükelleflerin izahına açılacak.

Dürüst Mükellefin Yanındayız

Bakan Şimşek, izaha davet sürecinde mükelleflerin sundukları açıklamaların yeterli görülmesi durumunda vergi inceleme sürecinden muaf tutulacaklarını belirtti. Ancak izah vermeyenler ya da izahı yetersiz bulunan mükellefler, vergi incelemesine sevk edilecek. Şimşek, “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde, çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin takibini sürdüreceğiz,” diyerek kayıt dışılığı önlemeye yönelik denetimlerin artarak devam edeceğini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: