Gelir İdaresi Başkanlığı: Oyuncaklardan ÖTV Alınmayacak

GİB, üç tekerlekli bisikletler ve oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddialarını yalanladı. Yalnızca uçan oyuncaklar ÖTV kapsamına alınıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağına dair haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. GİB, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Sosyal Medya ve Basın Yanıltıcı İddialar

Gelir İdaresi Başkanlığı, resmi internet sitesinde, bazı sosyal medya paylaşımlarında ve basında yer alan “oyuncaklara ÖTV geleceği” iddialarının doğru olmadığını açıkladı. Bu tür iddiaların, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan Savunma Sanayii ile İlgili Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi’nin yanlış anlaşılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Açıklamanın Detayları

Açıklamada, Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen kanun teklifinin 10. maddesi ile “drone” ismiyle bilinen uçan oyuncakların ÖTV kapsamına alınmasının önerildiği belirtildi. GİB, uluslararası tanımlamada yer alan GTİP numarası (9503.00) ile bu ürünlerin tanımlandığını, ancak bunun sadece uçan oyuncaklar için geçerli olduğunu vurguladı. Buna göre, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar ve diğer oyuncaklardan ÖTV alınması söz konusu değil.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dün Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen kanun teklifinde, yalnızca GTİP koduyla belirtilen eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar ÖTV kapsamına alınmıştır. Diğer oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.”

ÖTV Kanunu ve Eşya Kapsamı

ÖTV Kanunu, GTİP kodları ile belirlenen ürünleri vergi kapsamına alırken, açıklamada, “sadece” ya da “yalnız” ibarelerinin hangi ürünlerin vergiye tabi tutulacağını daraltmak için kullanıldığı ifade edildi. GİB, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve pedallı arabalar gibi oyuncakların adlarının, ÖTV’ye tabi oldukları anlamına gelmediğini özellikle belirtti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: