Piyasada Enflasyon Beklentisi Yükseldi: TÜFE Yüzde 44,11

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 43,14'ten yüzde 44,11'e yükseldi. Dolar/TL beklentisi ise 36,63 TL’ye düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nin Ekim versiyonunda, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi hafif bir artış gösterdi. Ankete göre, piyasanın yıl sonu TÜFE beklentisi, yüzde 43,14’ten yüzde 44,11’e yükseldi. Bu değişiklik, Türkiye ekonomisinde enflasyon beklentilerinin bir miktar yukarı yönlü güncellendiğini gösteriyor.

TÜFE Beklentileri

Ağustos ayında TCMB tarafından 69 katılımcıyla gerçekleştirilen anket, reel sektör, finansal sektör ve ekonomi profesyonellerinden oluşuyor. Ankete göre, cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket dönemindeki yüzde 43,14 seviyesinden yüzde 44,11 seviyesine yükseldi. Bu yükseliş, enflasyonun yıl sonuna kadar beklenen düzeyin üzerinde olabileceğine işaret ediyor.

12 ay sonrası için TÜFE beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 27,49 iken bu dönemde hafif bir düşüşle yüzde 27,44 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 18,38’den yüzde 18,08’e geriledi. Uzun vadede enflasyon beklentilerinde nispeten daha olumlu bir hava hakim.

Dolar/TL ve Büyüme Beklentileri

Piyasa katılımcıları, Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisini bir önceki dönemde 37,16 TL olarak belirtirken, Ekim ayında bu beklentiyi 36,63 TL’ye indirdi. Bu da döviz kuru beklentilerinde bir miktar iyimserlik olduğunu gösteriyor.

Büyüme beklentileri ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,2 seviyesindeyken, bu anket döneminde yüzde 3,1’e geriledi. Küçük de olsa büyüme beklentisindeki bu düşüş, ekonominin geleceğine dair belirsizlikleri yansıtıyor.

Politika Faizi Beklentileri

TCMB’nin politika faizine ilişkin beklentilerde ise değişiklik olmadı. Katılımcılar, cari ay sonu politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyor. Bu sabitlik, TCMB’nin mevcut para politikası duruşunu koruyacağına dair bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: