Evsizlik Krizi: Avrupa’da 400 Bin Çocuk Sokaklarda Hayatta Kalma Mücadelesi Veriyor

Avrupa Birliği ve Britanya’da yaklaşık 400 bin çocuk evsiz. Rapora göre, bu çocuklar sağlık hizmeti ve eğitim gibi temel haklardan mahrum durumda.

Yeni bir rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Britanya‘da 399 bin 561 çocuğun barınacak bir evi bulunmuyor. Brüksel merkezli FEANTSA ve Paris merkezli Abbe Pierre Vakfı tarafından yürütülen araştırma, çocukların sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 14,5 milyon çocuk ise sağlık açısından tehlike arz eden standartların altındaki konutlarda yaşıyor.

“Hayata Kötü Koşullarla Başlıyorlar”

Abbe Pierre Vakfı‘ndan Sarah Coupechoux, çocukların sağlıklı gelişimi için uygun koşullardan mahrum olduklarını belirtti. Coupechoux, barınakların çocukların eğitim ve oyun gibi temel ihtiyaçlarını karşılamadığını vurgularken, bu durumun çocukların geleceğini de etkilediğini belirtti: “Bu çocuklar hayata kötü koşullarla başlıyorlar.”

Sağlık ve Eğitime Erişim Zor

Rapora göre, evsiz çocuklar sağlık hizmetlerine erişimde büyük zorluklarla karşılaşıyor. FEANTSA İletişim Sorumlusu Rocio Urias Martinez, evsizliğin çocuklarda astım ve alerji gibi kronik sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Ayrıca, birçok çocuğun eğitime erişim sorunu yaşadığı ve okula gitme imkanlarının olmadığı kaydedildi.

Mülteci Çocuklar Daha Kırılgan

Avrupa’ya sığınan refakatsiz çocukların evsiz olmaya daha yatkın oldukları raporda vurgulanıyor. Bu çocukların uzun vadeli barınma politikalarının eksikliği nedeniyle geçici ve yetersiz barınma koşullarında kaldığı belirtiliyor. Ayrıca, 18 yaşına geldiklerinde sığınma evlerinden çıkarılmalarının da büyük sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: