Ratan Tata, Hindistan'ın uluslararası alanda en çok tanınan iş liderlerinden biriydi

Hintli İşadamı Ratan Tata, 86 Yaşında Hayatını Kaybetti

Hindistan'ın uluslararası alanda en çok tanınan iş adamlarından Ratan Tata hayata veda etti.

Tata Group‘un açıklamasına göre, Hintli iş adamı Ratan Tata 86 yaşında hayatını kaybetti. Tata, 20 yıldan uzun süredir liderliğini yaptığı şirketler topluluğudur.

Tata, Hindistan‘ın uluslararası alanda en çok tanınan iş liderlerinden biriydi.

Tata Grubu, yıllık cirosu 100 milyar doları (76,5 milyar sterlin) aşan Hindistan’ın en büyük şirketlerinden biridir.

Tata Sons’un şu anki başkanı, Tata’nın ölümünü duyuran açıklamasında onu “gerçekten sıra dışı bir lider” olarak nitelendirdi.

Natarajan Chandrasekaran şunları ekledi: “Tüm Tata ailesi adına, sevdiklerine en derin taziyelerimizi iletiyorum. Onun mirası, tutkuyla savunduğu ilkeleri savunma çabalarımızda bize ilham vermeye devam edecek.”

Tata Grubu’nun yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü dönemde, holding, İngiliz-Hollandalı çelik üreticisi Corus, İngiltere merkezli otomobil markaları Jaguar ve Land Rover ile dünyanın ikinci büyük çay şirketi Tetley’in satın alınması da dahil olmak üzere bir dizi önemli satın alma gerçekleştirdi.

İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, Tata’nın “İngiliz sanayisini şekillendirmede büyük rol oynayan iş dünyasının devi” olduğunu söyledi.

Economist dergisinde 2011 yılında yayımlanan bir profilde Tata’dan “titan” olarak söz edilmiş ve aileyi “küresel bir güç merkezi”ne dönüştürmekle övülmüştür.

Dergi, “Ailesinin adını taşıyan grubun %1’inden daha azına sahip. Ama yine de bir dev: Hindistan’ın en güçlü iş adamı ve dünyanın en etkililerinden biri,” dedi.

2012 yılında grubun başkanlığından emekli oldu ve grubun holding şirketi Tata Sons’un fahri başkanı olarak atandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Tata’yı “vizyon sahibi bir iş lideri, şefkatli bir ruha sahip ve sıra dışı bir insan” olarak nitelendirdi.

Modi, eski adıyla Twitter olan X’te yaptığı açıklamada, Tata ile “sayısız etkileşim” yaşadığını ve onun ölümünden “son derece acı duyduğunu” söyledi.

Cenazesi Mumbai’deki bir kültür merkezinde halkın saygılarını sunması için kaldırılan Tata’nın perşembe günü devlet töreniyle cenaze töreni düzenlenecek.

Ratan Tata Kimdir?

Tata, 1937 yılında geleneksel bir Parsi ailesinde doğdu. ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde mimarlık ve yapı mühendisliği okudu.

1962 yılında grubun kurucu şirketi olan Tata Industries’e asistan olarak katıldı ve şirketin Jamshedpur’daki fabrikasında altı ay eğitim gördü.

Daha sonra Tata Iron and Steel Company (şimdiki adıyla Tata Steel), Tata Consultancy Services (TCS) ve National Radio and Electronics (Nelco) şirketlerinde çalıştı.

1991’de, grubu yarım asırdan uzun süredir yöneten JRD Tata, halefi olarak Ratan Tata’yı atadı. “O [JRD Tata] benim en büyük akıl hocamdı… benim için bir baba ve kardeş gibiydi – ve bu konuda yeterince şey söylenmedi,” dedi Tata daha sonra bir röportajcıya.

Hindistan hükümeti 2008 yılında kendisine ülkenin en yüksek ikinci sivil nişanı olan Padma Vibhushan’ı verdi.


Tata’nın Hikayesi kitabının yazarı Peter Casey, Tata’yı “görkemli bir sakinliğe” ve “sert bir disipline” sahip “mütevazı, çekingen ve hatta utangaç bir adam” olarak tanımladı.

2016’da Tata Sons başkanlığındaki halefi Cyrus Mistry’nin görevden alınmasıyla birlikte nadir görülen tatsız bir tartışmaya sürüklendi ve bu da sert bir yönetim çekişmesine yol açtı. Mistry 2022’de bir araba kazasında öldü.

İş dünyasının kralının aynı zamanda daha hafif bir yanı da vardı. Hızlı arabalara ve uçaklara olan sevgisi iyi biliniyordu – Tata grubunun web sitesi bunları onun “sürekli tutkularından” bazıları olarak tanımlıyor.

Tata aynı zamanda tüplü dalış meraklısıydı, ancak bu hobisi “kulakları artık baskıya dayanamadığı için” yaşı ilerledikçe sona erdi.

Aynı zamanda bir köpek aşığıydı ve on yıllar boyunca kendisine eşlik eden birçok evcil hayvanı sevgiyle anıyordu.

Sanayici 2021’deki bir röportajında, “Evcil hayvan olarak köpeklere olan sevgim her zaman güçlüdür ve yaşadığım sürece de devam edecektir” demişti.

“Evcil hayvanlarımdan biri öldüğünde tarif edilemez bir üzüntü duyuyorum ve bir daha böyle bir ayrılığa katlanamayacağıma karar veriyorum. Yine de, iki-üç yıl sonra, evim onlarsız yaşayamayacağım kadar boş ve sessiz hale geliyor, bu yüzden tıpkı bir önceki gibi sevgimi ve ilgimi çeken başka bir köpek daha var,” dedi.

Ayrıca sadeliği nedeniyle sık sık övüldü. 2022’de, dünyanın en ucuz arabalarından biri olan ve şu anda Tata’nın başarısız hayallerinden biri olarak hatırlanan Nano arabasında seyahat ettiği bir video sosyal medyada viral oldu.

Table of Contents

web sitesi uygulama / geliştirme: