Antik Roma’nın Zenginliği: Hoxne Hazinesi’nin Gizemli Hikâyesi

Hoxne Hazinesi'nin bulan arkeologlar, kayıp bir çekici ararken antik hazinelere rastladı.

Hoxne Hazinesi , yalnızca değeriyle değil, aynı zamanda bulunma biçimiyle de İngiltere’nin eşsiz arkeolojik buluntularından biridir .

Çeşitli kaynaklar Hoxne Hazinesi’ni Britanya‘da bulunan en büyük Roma hazinesi hazinesi olarak kaydeder. Hazine koleksiyonu ağırlıklı olarak altın ve gümüş sikkelerden oluşur, ancak sofra takımı ve mücevher gibi başka nesneler de bulunmuştur.  

Bu antik hazinelerin nasıl bulunduğu koleksiyonun benzersizliğine katkıda bulunuyor. 

SANXINGDUI HARABELERİ 60 BİNİN ÜZERİNDE ESERİN YER ALDIĞI YERDİR

16 Kasım 1992’de Eric Lawes, Suffolk’taki Hoxne köyündeki bir tarlayı gizli bir hazine aramak için değil, sadece arazide kaybolmuş bir çekici aramak için tarıyordu. 

Lawes, metal dedektörüyle etrafı tararken, Hoxne Hazinesi‘nin içinde yer alan hazinelerin küçük bir kısmına rastladı. 

Bulduğu gümüş kaşık ve altın paraların bir kısmını kürekle topladıktan sonra, buluntunun uygun şekilde kazıldığını bildirdi. 

Smithsonian Dergisi’ne göre, Lawes bulduğu hazineler için 1,75 milyon sterlin tazminat aldı ve bu tazminatı hazinelerin bulunduğu arazinin sahibi olan çiftçiyle paylaştı. 

STAFFORDSHIRE HAZİNESİNDEKİ 4.000 ÜRÜN, BUNU TÜRÜNÜN TARİHTEKİ EN BÜYÜK KOLEKSİYONU HALİNE GETİRİYOR

Dünya Tarih Ansiklopedisi’ne göre, hemen ertesi gün Suffolk İlçe Konseyi Arkeoloji Servisi (SCCAS) olay yerine geldi. 

Hoxne Hazinesi’nin parçası olan altın ve gümüş eserler , Ancient Origins’e göre toplamda yaklaşık 60 pound ağırlığındadır. British Museum‘a göre, koleksiyonun bir parçası olarak yaklaşık 15.000 Roma sikkesi bulunmaktadır ve bugün birçok öğe burada sergilenmektedir. Öğeler MS 5. yüzyılda gömülmüştür. 

Kaynak, diğer eşsiz buluntular arasında vücut zinciri, altı kolye, üç parmak yüzüğü ve altın bilezikler gibi mücevher parçalarının da yer aldığını söyledi. 

ANNE VE OĞUL BAHÇECİLİK YAPARKEN MEZARLIKLARIN YAKININDA SIKLIKLA BULUNAN ANTİK EŞYALARI ÇIKARDILAR

Hoxne Hazinesi büyük ölçüde madeni paralardan oluşsa da, bulunan en bilinen hazinelerden biri “İmparatoriçe” biber kabıydı. British Museum’a göre bu kap, kazı alanından çıkarılan dört kap arasındaydı. Biber kabı, bir kadını temsil edecek şekilde karmaşık bir şekilde biçimlendirilmiştir. 

British Museum’a göre, hazinede ayrıca deniz temalarıyla süslenmiş, iyi durumda 19 kaşıktan oluşan bir set de dahil olmak üzere çok sayıda sofra eşyası da bulunuyordu. 

Arkeologlar, Ancient Origins’e göre Hoxne Hazinesi’nin en geç MS 450 yılında gömüldüğüne inanıyorlar. 

MS 4. yüzyılın sonlarında Batı Roma İmparatorluğu belirsizliklerle doluydu; Roma askerleri Britanya’yı terk ediyor ve vatandaşlar kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalıyordu. 

Uzmanlar hazinenin neden gömüldüğüne dair çeşitli hipotezler ortaya atmış olsa da, yaygın bir öneri, hazinenin sahiplerinin değerli eşyalarını tekrar toplaması amacıyla koruma amaçlı gömüldüğüdür. Hoxne Hazinesi durumunda, eşyalar sahipleri tarafından asla geri alınamamıştır. 

Hoxne Hazinesi bugün Londra’daki British Museum’da sergileniyor . Sergide çok sayıda madeni para, mücevher ve sofra takımının yanı sıra Lawes’un çekici de yer alıyor. Lawes, çok daha önemli bir keşfe rastladığında aslında onu arıyordu. 

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: