GSK, Zantac İçin 2,2 Milyar Dolar Tazminat Ödeyecek: 80 Bin Kişi Dava Açtı

80 bin kişi, kansere yol açtığı iddiasıyla Zantac üreticisi GSK'ya dava açtı. GSK, davalarda 2,2 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden GlaxoSmithKline (GSK), mide ilacı Zantac hakkındaki davalarda anlaşmaya vararak, 2,2 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. GSK, ilacın kansere yol açtığı iddiaları üzerine 80 bin kişilik dava dalgasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Zantac: Bir Zamanların En Çok Satılan İlacı

Zantac, mide yanması ve ülser tedavisinde kullanılan ve 1983 yılında Amerikan FDA tarafından onaylanarak piyasaya sürülmüş bir ilaçtı. 1988 yılında dünyanın en çok satan ilacı haline gelen Zantac, yıllık 1 milyar dolar satış rakamını geçmişti. 2000’li yıllarda Türkiye’de de en çok kullanılan ilaçlardan biri olan Zantac, mide rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili bir çözüm olarak kabul ediliyordu.

FDA Kararı ve Piyasadan Çekilme

Ancak 2020 yılında, Zantac’ın etken maddesi olan ranitidine‘in zamanla kansere yol açabileceği şüphesiyle FDA, ilacın piyasadan çekilmesine karar verdi. Zantac’ın yanı sıra jenerik versiyonları da piyasadan toplandı ve satışları durduruldu.

80 Bin Davacı ve Dev Tazminat Anlaşması

Zantac’ın en büyük pazarı olan ABD’de, ilacı kullanan 80 bin kişi kansere yol açtığı gerekçesiyle GSK’ya karşı tazminat davaları açtı. GSK ve ilacın jenerik versiyonunu üreten firmalar mahkemelerde bu davalarla mücadele ederken, sonunda büyük bir tazminat anlaşması sağlandı.

The Times’ın haberine göre, GSK, çarşamba akşamı borsa kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, davaların düşmesi için 2,2 milyar dolar tazminat ödeyeceğini duyurdu. Ancak bu meblağın ne kadarının davacılar arasında dağıtılacağı henüz açıklanmadı. Kaba bir hesaplamaya göre, her bir davacı başına yaklaşık 27.500 dolar tazminat düşüyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: