İngiltere’deki Müzayede Evi Küçültülmüş Kafataslarının ‘Saygısız’ Satışını İptal Etti

İngiliz müzayede evi, yerli grupların eleştirileri üzerine, insan ve atalarına ait kalıntıların dünya genelindeki satışını durdurdu.

Müzeler ve Kızılderili bakanı, Oxfordshire’daki Swan müzayede evini insan kalıntılarının satışı nedeniyle eleştirdi.

İngiliz bir müzayede evi, yerli gruplar ve müzelerden gelen eleştiriler üzerine, küçültülmüş kafatasları ve insan ve atalara ait kalıntıların dünya genelindeki topluluklara satışını durdurdu.

BBC’nin haberine göre, ilk olarak listelenen parçalar arasında Güney Amerika’daki Jivaro halkına ait küçültülmüş kafalar, Batı Afrika’daki Ekoi halkına ait kafatasları ve Hindistan ile Myanmar’daki Naga halkına ait 19. yüzyıldan kalma boynuzlu bir insan kafatası yer alıyor .

Oxfordshire’daki Tetsworth’taki Swan müzayede evi, Naga Uzlaşma Forumu’nun (FNR) eşyaların iade edilmesi çağrısında bulunmasının ardından eşyaları kaldırdı.

Satış, koleksiyonunda bu tür eserler bulunduran ve bu kalıntıların geleceği konusunda topluluklarla diyalog halinde olan Oxford’daki Pitt Rivers Müzesi’nin müdürü tarafından da eleştirildi.

Hindistan’ın Nagaland eyaletinin başbakanı Neiphiu Rio, insan kalıntılarının açık artırmayla satılmasını insanlıktan çıkarma ve devam eden sömürge şiddeti eylemi olarak kınadı ve bunun son derece duygusal ve kutsal bir konu olduğunu söyledi, diye bildirdi Hint medyası . FNR doğrudan açık artırma eviyle iletişime geçti.

Pitt Rivers Müzesi müdürü Laura Van Broekhoven, BBC’ye önerilen müzayedeye “öfkelendiğini” ve eşyaların kaldırılması kararını övdüğünü söyledi. Satışın dünya çapında birçok topluluk için “etik açıdan gerçekten sorunlu” olduğunu söyledi.

“Bu nesnelerin alınmış olması gerçekten acı verici ve satışa çıkarılmış olması gerçekten saygısız ve düşüncesizce. Kalıntıların 19. ve 20. yüzyıllarda toplanmış olabileceğinin bilincindeyiz, ancak 2024’te satışa çıkarılmış olması oldukça şok ediciydi” diye ekledi.

Müzayedeci, değerleme uzmanı ve The Swan müzayede evinin sahibi Tom Keane, Salı günü şikayetler aldıktan sonra eşyaların geri çekildiğini doğruladı. “Bunu araştırdık, ifade edilen görüşlere saygı duyduk ve eşyaları geri çektik” dedi.

Küçültülmüş kafalar da dahil olmak üzere insan kalıntıları, 2020 yılında bir “sömürgecilikten kurtulma süreci”nin parçası olarak Pitt Rivers Müzesi’nde sergilenmekten kaldırıldı . 1884’te kurulan ve antropoloji, etnoloji ve arkeolojiye odaklanan müze, koleksiyonunda bulunan eserlerin geleceği hakkında birçok Yerli grupla diyalog halindedir.

Van Broekhoven BBC’ye yaptığı açıklamada, “Şu anda bu insan kalıntılarına sahip olduğumuz topluluklara ulaşıyoruz ve bize bunlara nasıl bakmamızı istediklerini veya geri gönderilmelerini isteyip istemediklerini söyleyebilirler.” dedi.

“Bunların hepsi bizimki gibi kamu koleksiyonlarında tutulduklarında mümkün. Sorumlu tutulabiliriz, ancak açık artırmaya çıktıklarında kamu kullanımından çıkarlar ve bir topluluğun iletişim kurmasının hiçbir yolu yoktur.”

Müzayede evinin kalıntıları satıştan kaldırma kararını “övdüğünü” ancak bundan sonra onlara ne olacağını sorguladığını da sözlerine ekledi.

Mayıs ayında Dorset’teki bir müzayede evi, İşçi Partisi Milletvekili Bell Ribeiro-Addy’nin, bu kafatasının satışının sömürgeciliğin vahşetini sürdüreceğini söylemesi ve insan kalıntılarının satışının yasaklanması çağrısı yapmasının ardından 18 adet antik Mısır insan kafatasını satıştan çekti .

İngiltere’de insan kalıntılarının depolanması, işlenmesi ve sergilenmesi konusunda katı düzenlemeler vardır. Ancak, yasadışı yollarla edinilmediği ve nakil için kullanılmadığı, yalnızca dekorasyon için kullanıldığı sürece herkes insan vücudu parçalarına sahip olabilir, bunları satın alabilir ve satabilir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: