Milton Kasırgası Florida Körfez Kıyısı’na Doğru İlerliyor

Milton Kasırgası, son yıllarda Kuzey Atlantik'te oluşan en güçlü fırtınalardan biri.

ABD’li yetkililer, Milton Kasırgası’nın Florida kıyılarına doğru ilerlemesinin potansiyel olarak yaşamı tehdit edici etkileri konusunda uyarıyor.

Milton Kasırgası, son yıllarda Kuzey Atlantik’te oluşan en güçlü fırtınalardan biri.

Bu olay, Helene Kasırgası’nın ABD genelinde büyük hasara yol açmasından sadece iki hafta sonra yaşandı.

ABD Başkanı Joe Biden , “ölüm kalım meselesi” olduğunu söyledi.

Kıyı bölgelerindeki 1 milyondan fazla insan tahliye emri altındayken, daha yüksek yerlere kaçmak isteyenler Salı günü otoyolları tıkadı ve akaryakıt istasyonlarının 
yakıtları bitti . Bölge, iki haftadan kısa bir süre önce gerçekleşen Helene Kasırgası’nın yıkıcı etkilerinden hâlâ kurtulmaya çalışıyor.

Beşinci kategorideki Milton fırtınasının Tampa bölgesine ulaşması ve 270 km/s hıza ulaşan şiddetli rüzgarlar estirmesi bekleniyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Milton’ı “felaket” ve “tehlikeli” bir büyük kasırga olarak nitelendirdi. Kasırganın maksimum sürekli rüzgar hızı 160 mil/saat (260 km/saat) olacak ve bu da onu beş aşamalı Saffir-Simpson ölçeğinin en yüksek seviyesine taşıyacak.

Gece boyunca yapılan uyarıda, hava koşullarının öğleden sonra kötüleşmeye başlamasının beklendiği belirtildi.

Florida eyaletine bağlı Sarasota Belediye Başkanı Liz Alpert, Tampa Körfezi’nin hemen güneyinde bulunan kıyı kentinin olabilecek en iyi şekilde hazır olduğunu söyledi.

Milton, Meksika Körfezi’nden batıdan doğuya doğru nadir görülen bir rotada bulunuyor ve Florida’nın Körfez Kıyısı’nın büyük bölümünde 3 metre veya daha fazla yükseklikte ölümcül bir fırtına dalgası meydana getirmesi muhtemel.

Biden’dan Tampa Belediye Başkanı Jane Castor’a kadar yetkililer, tahliye bölgelerindeki insanları dışarı çıkmaları veya ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaları konusunda uyardı.

Florida Sağlık Bakanlığı, sel baskınlarının insanları enfeksiyona maruz bırakabileceği konusunda uyarıyor

Florida Sağlık Bakanlığı, Milton Kasırgası’nın getirdiği sel sularının insanları potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona maruz bırakabileceği konusunda uyardı.

Yapılan açıklamada, sıcak kıyı sularında yaygın olarak bulunan, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden Vibrio bakterilerinin konsantrasyonunun, yoğun yağış ve selden sonra artabileceği belirtildi

Bakteriler yutulduğunda veya açık yaraların kirli suya maruz kalması durumunda hastalığa neden olabilir.

Sağlık Bakanlığı, ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, titreme, hızlı veya yüksek kalp atış hızı, kafa karışıklığı veya yönelim bozukluğu gibi semptomlar yaşayanların derhal tıbbi yardım alması gerektiğini belirtiyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: