İsrail Saldırıları Sonrası Lübnan’da Gece Kulüpleri Sığınma Merkezi Oldu

Lübnan’daki gece kulüpleri, İsrail saldırıları nedeniyle evsiz kalanlara sığınak oluyor. Artan gerilim ve zorlaşan yaşam koşulları, Lübnan halkını derinden etkiliyor.

Lübnan’daki İsrail saldırıları, ülkedeki yaşamı derinden etkilerken, gece kulüpleri gibi eğlence mekanları zorunlu olarak sığınma merkezlerine dönüşmüş durumda. Washington Post’un haberine göre, İsrail’in başlattığı yoğun hava saldırıları ve kara harekatı nedeniyle Lübnan’da yaklaşık 1,2 milyon kişi yerinden edildi. Bu, ülke nüfusunun yüzde 20’sine denk geliyor.

Başkent Beyrut’un en ünlü gece kulüplerinden biri olan Skybar, bir sığınma merkezi haline geldi. Mekanın işletmecisi Gaelle Irani, dans pistini farklı bölümlere ayırdıklarını, kadın, çocuk ve yaşlıların içeride uyuduğunu, genç erkeklerinse dışarıda yattığını belirtiyor. Irani, gece kulübünde yaklaşık 400 kişinin sığındığını ifade ediyor.

Hükümetin Sığınma Merkezleri Yetersiz Kaldı

Lübnan hükümeti ülke genelinde 973 sığınma merkezi açsa da, bu merkezlerde kalan 180 bine yakın kişi için kapasitenin dolduğu belirtiliyor. İnsanlar, kalacak yer bulmakta zorlanırken, kiraların fahiş oranlarda artması da ayrı bir kriz yaratıyor. Bazı ev sahipleri, kiracılarından peşin olarak 12 aylık kira bedeli talep ediyor. Ayrıca, kiracıların Hizbullah bağlantısı olup olmadığını araştırma gereksinimi ortaya çıktı.

Lüks Konutlara Zorunlu Yerleşim

Bir kısım yerinden edilen aileler, boş lüks konutlara yerleşmeye başladı. Beyrut Amerikan Üniversitesi’nin verilerine göre, Beyrut’taki lüks konutların yüzde 31’i boş duruyordu. Lübnan polisi, bu işgallere normalde müdahale edilmesi gerektiğini ancak şu anda alternatif bir çözüm üretilmediği için şimdilik işlem yapılmadığını söylüyor.

Bazı dairelerde 40 kişi bir arada yaşıyor ve yerleşenlerden biri, uluslararası kamuoyuna seslenerek, “Başımıza gelenleri nasıl kabul edebiliyorlar? İnsan hakları konusunda vaaz verirken bunu nasıl görmezden gelebiliyorlar?” ifadelerini kullanıyor.

Artan Gerilim ve Ölümler

İsrail’in bölgedeki saldırıları, Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’a yönelik suikast girişimlerinin ardından hız kazandı. Ortadoğu’da tırmanan gerilim, İran’ın misillemesiyle daha da şiddetlendi. İsrail henüz büyük çaplı bir karşı saldırı düzenlememiş olsa da, Tel Aviv’den gelen açıklamalarda İran’ın “ağır bedel” ödeyeceği belirtiliyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail saldırıları nedeniyle 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplamda 2 bin 83 kişi yaşamını yitirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: