BIST’te Yatırımcılar Kaçıyor: 300 Milyar Liralık Dev Kayıp!

Borsa İstanbul'da dört ayda 1,2 milyon yatırımcı borsadan çekildi. Naki Bakır'a göre, bu dönemde yatırımcıların portföy kaybı 300 milyar liraya ulaştı.

Borsa İstanbul’da (BIST) yaşanan skandal halka arzlar ve devam eden düşüşler, son dört ayda 1,2 milyon yatırımcının borsadan çekilmesine neden oldu. Dünya Gazetesi yazarı ve ekonomist Naki Bakır‘ın köşe yazısında, bu kayıpların neden olduğu ciddi mali zararlara dikkat çekildi. Bakır’ın tespitlerine göre, yatırımcıların portföylerindeki kayıp, 300 milyar liraya ulaştı.

Yatırımcı Çıkışı Devam Ediyor

Bakır’a göre, son dört ayda yaşanan büyük portföy küçülmesi özellikle “mega” yatırımcı olarak bilinen büyük portföy sahiplerinden kaynaklandı. Toplamda 300 milyar lira üzerinde bir kayıp yaşanırken, borsadaki yatırımcı sayısındaki düşüş de dikkat çekici oldu.

Borsa İstanbul’da Yatırımcı Sayısı 7 Milyona Düştü

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, BIST‘te yatırımcı sayısı Eylül 2024 itibarıyla 7 milyon 155 bin 685 kişiye düştü. Bu sayının 7 milyon 125 bin 843’ü yerli yatırımcı, 29 bin 842’si ise yabancı yatırımcıdan oluşuyor. Yatırımcı sayısında sadece eylül ayında 265 bin kişilik bir azalma yaşandı.

Yatırımcı Kayıpları Devam Ediyor

Naki Bakır’ın tespitlerine göre, son dört ayda borsadan çekilen yatırımcı sayısı %14,1 oranında, yani 1 milyon 172 bin 551 kişi olarak gerçekleşti. Yerli yatırımcı sayısında 1 milyon 170 bin kişilik bir düşüş görülürken, yabancı yatırımcı sayısında da 2 bin 89 kişi azaldı. Bu kayıplar, özellikle skandal halka arzlar ve borsadaki istikrarsızlık nedeniyle yaşanan güven kaybına bağlanıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: