İSO Endeksi: İhracat Pazarlarında Sınırlı İyileşme

İSO'nun İhracat İklimi Endeksi'ne göre, Eylül ayında ihracat pazarlarındaki talep koşullarında ılımlı bir iyileşme kaydedildi. Ancak bu iyileşme Ağustos ayına göre zayıf kaldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Eylül ayında 50,5 olarak gerçekleşti. Bu değer, ihracat pazarlarındaki talep koşullarında ılımlı bir iyileşme yaşandığını gösteriyor. Ancak Ağustos ayındaki 51,3 seviyesine göre bir düşüş gözlemlendi, bu da iyileşmenin en düşük seviyesine işaret ediyor.

2024 yılı başından bu yana kesintisiz bir güçlenme eğilimi gösteren ihracat iklimi, Eylül ayında da devam etti. Ancak bazı önemli ihracat pazarlarındaki ekonomik daralma, bu iyileşmenin sınırlı kalmasına neden oldu.

En Hızlı Büyüme BAE’de

İSO İhracat İklimi Endeksi raporuna göre, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarları arasında en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kaydedildi. Ancak BAE’deki büyüme hızı son üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Aynı şekilde, Birleşik Krallık ve ABD‘de de güçlü üretim artışı yaşansa da bu ülkelerde büyüme ivmesi bir önceki aya göre geriledi.

Diğer yandan, İspanya’da büyüme hızlanarak Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Türk imalat sanayi için önemli olan diğer ihracat pazarlarında ekonomik aktivitelerde daralma devam etti.

Almanya ve Romanya’da Daralma

Eylül ayında, Türk imalat sanayi ihracatının büyük bir kısmını oluşturan Almanya’da ekonomik aktivite üst üste dördüncü ay gerileyerek son altı ayın en hızlı küçülmesini yaşadı. Romanya’da da daha hızlı bir daralma görülürken, Hollanda’da ise ekonomik daralma hafif bir iyileşme gösterdi. Genel olarak, Türk imalat sanayi ihracatının dörtte birinden fazlasını oluşturan pazarlarda üçüncü çeyrek daralma ile kapatıldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: