Gazzeliler Anlatıyor: “Burası Hayat Doluydu, Bugün Her Yer Mezarlık”

Gazze ve İsrail arasındaki savaşta hayatlarını kaybeden ve yerlerinden edilen insanların hikayeleri gözler önüne seriliyor. Gazzeliler, savaşın yıkıcı etkilerini ve hayata dair umutlarını anlatıyor.

Gazze ile İsrail arasındaki savaş, her iki taraftaki kayıplarla büyük acılar yaşatmaya devam ediyor. Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından patlak veren çatışmalar, bölgeyi tarihteki en kanlı savaşlardan birine sürükledi. BBC, savaşın yıkıcı etkilerini yaşayanlarla konuşarak, sayılarla ifade edilemeyen acıları ve kişisel hikayeleri gözler önüne serdi.

Fatma Edaama: “Yeniden Hayata Döndüreceğiz”

Fatma Edaama, ailesiyle birlikte Gazze’nin kuzeyinde yaşamaya devam eden bir Filistinli. Aylarca süren cinayetler, yıkım ve açlık karşısında pes etmeyen Fatma, Gazze’de yaşam koşullarını “aşağılayıcı ve utanç verici” olarak nitelendiriyor. Ancak umudunu kaybetmeyen Fatma, “Yeniden inşa edip, hayata döndüreceğiz” diyerek kararlılığını dile getiriyor.

Eşref el Attar: “Saniyeler İçinde, Hepsi Birden…”

Eşref el Attar, Gazze’nin güneyinde, Han Yunus’ta bulunan bir hastanede hemşire olarak çalışıyor. Savaş sırasında eşi ve altı çocuğunu İsrail hava saldırısında kaybeden Eşref, saniyeler içinde tüm ailesini kaybettiğini ifade ediyor. En büyük çocukları İhsan 15 yaşındayken, en küçükleri Wateen henüz 20 aylıktı. Eşref’in dört çocuğu ise dördüz olarak dünyaya gelmişti ve onları “Allah’ın hediyeleri” olarak nitelendiriyordu.

İsrail ve Batı Şeria’da Tırmanan Şiddet

Savaş sadece Gazze ile sınırlı kalmadı. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de şiddet tırmanırken, Birleşmiş Milletler’e göre bu bölgelerde 23 Eylül 2024’e kadar 693 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu bu baskınların, İsrail’e yönelik saldırılara karşı bir önlem olduğunu savunuyor. Ancak Filistinliler, aşırı sağcı İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki yerleşimleri geri dönülmez bir noktaya taşımaya çalıştığından endişe ediyor.

Yerlerinden Edilen Gazze Halkı: “Gidecek Güvenli Bir Yer Yok”

Birleşmiş Milletler, 30 Eylül 2024 itibarıyla Gazze’nin 2.1 milyonluk nüfusunun %90’ının evlerinden edildiğini rapor etti. Njoud Ebu Kaloub da bu yerinden edilen 1.9 milyon Gazzeliden biri. El Mawasi‘de derme çatma bir çadırda yaşayan Njoud, 11 kez yer değiştirmek zorunda kaldığını ve artık güvenli bir yer olmadığını söylüyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: