JPMorgan ve Goldman Sachs, Türkiye’de Faiz İndirimi Tahminlerini Revize Etti

Son enflasyon verilerinin ardından küresel bankalar, Türkiye için faiz indirimi tahminlerini 2025'e erteledi. Bloomberg'in yazısında JPMorgan ve Goldman Sachs gibi bankaların revize edilen tahminleri yer aldı.

Son açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, küresel bankaların Türkiye için faiz indirimi tahminlerini değiştirmesine neden oldu. Bloomberg, birçok uluslararası bankanın Merkez Bankası‘nın faiz kararlarına ilişkin tahminlerini 2025’e kadar ertelemeye başladığını yazdı. Özellikle JPMorgan ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, Türkiye’nin ilk faiz indirimi için daha temkinli bir tahmin sürecine geçti.

Tahminler 2025’e Ertelendi

JPMorgan Chase & Co. ekonomistleri, daha önce 2024 yılı içinde gerçekleşmesini bekledikleri faiz indirimlerini erteledi. Banka, ocaktan ağustosa kadar her ay 250 baz puanlık bir indirim öngörerek faizi mevcut yüzde 50 seviyesinden yüzde 30’a indirmeyi planlıyordu. Ancak, son açıklanan enflasyon verilerinin ardından bu tahminler 2025 yılına kadar ertelendi.

Goldman Sachs ekonomistleri de benzer bir revizyona giderek faiz indirimi tahminlerini kasımdan ocak ayına çekti. Aynı zamanda yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 40’tan yüzde 44’e yükselttiler.

Enflasyon Verileri Tahminleri Etkiledi

Geçtiğimiz perşembe günü açıklanan verilere göre, yıllık enflasyon yüzde 49,4 olarak gerçekleşti. Bu, beklenenden daha yüksek bir oran olarak değerlendirilirken, aylık enflasyon ise yüzde 2,97 oldu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon görünümüne ilişkin güncellenmiş projeksiyonları 8 Kasım’da açıklayacak ve para politikasının gelecekteki yönü hakkında daha fazla bilgi verecek.

Aralık Ayı İçin Faiz İndirimi Olasılığı Azalıyor

BBVA‘da gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tufan Cömert, kasım ayı için öngörülen faiz indirimi beklentilerinin ciddi şekilde azaldığını belirtti. Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel ise, ekim ayı verilerinin kötü gelmesi durumunda Merkez Bankası‘nın faiz indirimlerini aralık ya da ocak ayına erteleyebileceğini söyledi. Geçen ay, Barclays ekonomistleri indirim beklentilerini ocaktan kasıma çekmişlerdi.

UBS Group ekonomisti Gyorgy Kovacs, faiz indiriminin aralık ayına ya da gelecek yıla ertelenebileceğini, ancak kasım ayında 250 baz puanlık bir indirimin gerçekleşebileceğini öngörmeye devam ediyor.

Morgan Stanley: Faiz İndirimi İçin Beklentiler Zayıflıyor

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, eylül ayında gelen enflasyon verilerinin, firmaların fiyatlama gücüne sahip olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın yeni asgari ücret düzenlemesi ve diğer fiyat artışlarını bekleyeceğini söyledi. Türkiye, 2025 yılı için asgari ücrette yapacağı düzenlemeyi aralık ayında açıklayacak. Hükümet, bu yılın başında asgari ücrette yüzde 50 oranında bir artış yapmıştı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: