Putin’in Kuzey Denizi Petrol Kârı Çöktü: Gazprom’un Kârı 45 Milyondan 4 Milyona Düştü
Vladimir Putin’in enerji devi Gazprom, Batı yaptırımları ve ek vergiler nedeniyle Kuzey Denizi’ndeki petrol kârında büyük bir düşüş yaşadı. 2022’de 45 milyon euro olan vergi öncesi kâr, 2023 yılında yalnızca 4 milyon euro‘ya kadar geriledi. Bu dramatik düşüş, Putin’in Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın ardından gelen yaptırım dalgaları ve Birleşik Krallık’ta uygulanan ek enerji kâr vergilerinden kaynaklanıyor.
Gazprom’un Düşüşü
The Telegraph‘ın haberine göre, Gazprom’un İngiltere’deki iştiraki, Hollandalı ortaklarıyla birlikte Kuzey Denizi’nde Sillimanite sahasında gaz üretiyor. Ancak, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından uygulanan yaptırımlar ve enerji piyasasındaki zorluklar, Gazprom’un kârlarını olumsuz etkiledi. 2021’de Kremlin’e milyonlarca euro gönderirken, artık yalnızca 1,7 milyon euro temettü ödeyebildi. 2021‘de bu rakam 41 milyon euroydu.
Vergiler ve Yaptırımların Etkisi
Gazprom’un Kuzey Denizi’ndeki gelir kaybı, Birleşik Krallık’taki enerji kâr vergileriyle daha da derinleşti. Rishi Sunak‘ın şansölye olduğu dönemde getirilen bu ek vergiler, şirketin kârının büyük bir kısmını tüketti. Mayıs 2022’den itibaren uygulanan bu vergi, Gazprom’un İngiltere’de 2,9 milyon sterlin ödeme yapmasına yol açtı.
Gelecekteki Beklentiler
Gazprom’un geleceği belirsiz görünüyor. Rus liderler tarafından hazırlanan bir rapora göre, şirketin gelirlerinin eski seviyelerine dönmesi en az 10 yıl alabilir. Avrupa’ya gaz ihracatının, 2035 yılına kadar savaş öncesi seviyelerin yalnızca üçte birine ulaşması bekleniyor. Bu da Gazprom’un tarihsel olarak en güçlü olduğu dönemlerin geride kaldığına işaret ediyor.