Pasifik’in Hayalet Gemisi 80 Yıl Sonra Bulundu: USS Stewart’ın Tarihi Keşfi

II. Dünya Savaşı'ndan kalma ABD Donanması muhribi USS Stewart, 80 yıl sonra Kaliforniya açıklarında bulundu. Geminin enkazı, sonar teknolojisiyle keşfedildi ve iyi korunmuş durumda.

İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma USS Stewart adlı ABD Donanması muhribinin enkazı, neredeyse 80 yılın ardından Kaliforniya açıklarında keşfedildi. “Pasifik’in Hayalet Gemisi” olarak bilinen muhrip, Cordell Bank Ulusal Deniz Koruma Alanı’nda, deniz seviyesinin yaklaşık 1070 metre altında bulundu.

USS Stewart’ın Tarihi ve Keşfi

Eylül 1919’da Philadelphia’da inşa edilen gemi, I. Dünya Savaşı’na yetişemese de, II. Dünya Savaşı sırasında hem ABD hem de Japon bayrakları altında görev yaptı. 1941’de Manila’da konuşlandırılan gemi, bir çatışma sırasında hasar almış ve mürettebatı tarafından Cava açıklarında terk edilmek zorunda kalmıştı. Gemi, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri tarafından ele geçirilerek, Devriye Gemisi No. 102 adı altında kullanıldı.

Müttefik kuvvetler, eski ABD gemisini sık sık düşman bayrağı altında gördükleri için ona “Pasifik’in Hayalet Gemisi” adını taktı. Savaşın ardından USS Stewart, Japonya’da bulunarak ABD Donanması’na geri döndü ve 1946 yılında San Francisco yakınlarında kasıtlı olarak batırıldı.

Son Teknolojiyle Yapılan Keşif

Keşif ekibi, Ocean Infinity, Air/Sea Heritage Vakfı, ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi gibi kuruluşların ortak çalışmasıyla, gemiyi üç otonom su altı aracıyla takip etti. Sualtı araştırması sonucunda, sonar teknolojisi kullanılarak gemi enkazının yeri tespit edildi. Araştırma sonucunda geminin tek parça ve dik duran bir gövdeye sahip olduğu ve iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.

Tarihi Önem ve Koruma

ABD Donanması’ndan emekli Tümamiral Samuel Cox, USS Stewart’ın keşfini büyük bir başarı olarak nitelendirdi. Cox, savaş gemisinin bulunduğu yerin sonsuz bir süre boyunca egemen güç tarafından korunacağını belirtti. Bu keşif, ABD Donanması’nın “4 bacalı” muhriplerinden en iyi korunmuş örneklerden biri olarak kabul ediliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: