Haaretz Gazetesi: İsrail’e Barış Getirmek İçin Netanyahu Gitmeli
İsrail, tarihinin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyor. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun izlediği politikalar ve aldığı kararlar, ülkeyi sürekli savaş tehdidi altında tutarken, halk arasında büyüyen bir öfke dalgası her geçen gün daha da güçleniyor. İsrail’de her hafta sonu binlerce kişi Netanyahu’nun istifası için sokaklara dökülüyor. Artan protestolar ve halkın öfkesinin odağında ise İsrail hükümetinin Filistinlilerle barış görüşmeleri yerine sürekli savaşa odaklanması yatıyor.
Netanyahu’nun Politikalarına Tepki: ‘Kılıçla Yaşamaya Mecburuz’
Netanyahu’nun, İsrail halkına sürekli bir savaş ortamı dayattığı, başbakanın verdiği tek gerçek sözün “kılıçla yaşamak” olduğu düşünülüyor. Son kabine toplantısında Gazze Şeridi’ndeki Hamas tünellerinde esir tutulan 101 rehineden sadece kısaca bahsetmesi ve bu rehinelerin yarısının ölmüş olabileceğini geçiştirmesi, sorumsuz yönetimin bir başka göstergesi olarak algılandı. İsrail halkı, bu politikaların sadece daha fazla ölüm ve yıkım getirdiğini düşünüyor.
Bölgesel Barış İsteği ve Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi’nin Çıkışı
İsrail’in izlediği savaş politikalarına karşı dünya çapında da tepkiler büyüyor. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘nda yaptığı konuşmada İsrail’i, Filistin devletinin kurulmasına izin vermemekle suçladı. Safadi’nin sözleri, İsrail’in çevresindeki ülkelerin barışa hazır olduğunu ama Netanyahu yönetiminin sürekli savaşı sürdürmek istediğini vurguluyor.
Safadi, “İsrail’in işgali bitirip bir Filistin devleti kurulmasına izin vermesi karşılığında, İsrail’in güvenliğini garanti etmeye hepimiz hazırız” diyerek bölgesel barışın mümkün olduğuna dikkat çekti. Ancak İsrail hükümeti, bu barış çabalarına kulak vermek yerine savaşı sürdürmeye devam ediyor.
İsrail İçin Köklü Değişim Çağrıları
Netanyahu yönetiminde barış planlarının yokluğu, Filistinlilere karşı sürekli bir çatışma stratejisi ve bölgesel ateşi körükleyen hamleler, İsrail halkında köklü bir değişim isteği doğurmuş durumda. Haaretz gazetesi, Netanyahu’nun artık görevini bırakmasının ülke için kaçınılmaz olduğunu ve köklü bir yönetim değişikliği gerektiğini savunuyor.
İsrail, tarihsel olarak birçok zor döneme tanıklık etti, ancak halkın mevcut politikalar karşısındaki öfkesi ve barış için duyduğu özlem, bu dönemlerin en zorlarından biri olarak görülüyor.