Çin’in Gizli Uzay Uçağı Avrupa Semalarında: Amatör Gökbilimci Yakaladı
Amatör bir gökbilimci, Çin’in gizli uzay uçağını Avusturya semalarında görüntüleyerek deneysel aracın daha önce açıklanmamış özelliklerini ortaya çıkardı. Çin, Shenlong adını verdiği tekrar kullanılabilir uzay uçağını üçüncü görevi için aralık ayında fırlatmıştı. Bu görevde uzay uçağının en az 7 uydu fırlattığı ve yaklaşık 9 metre uzunluğundaki aracın, güvenli bir şekilde Dünya’ya dönerek piste inmesi bekleniyor. Ancak, uçağın fırlattığı nesneler hakkında resmi bir bilgi paylaşılmadı.
Yörüngede Gözlemler
Çinli yetkililer, uzay uçağının varlığını henüz resmi olarak onaylamamış olsa da, amatör bir gökbilimci olan Felix Schöfbänker, 30 Temmuz’da bu gizemli aracı Avusturya’dan görüntüledi. Schöfbänker, yaklaşık 35 santimetrelik bir teleskop kullanarak uzay uçağını gözlemledi ve fotoğraflar çekti. Görüntülerde, uzay aracına güç sağlayan bir çift güneş paneli gibi görünen parçalar tespit edildi. Ancak Schöfbänker, bu parçaların başka bir işlevi olabileceğinden de şüpheleniyor.
Amerika’nın X-37B’sine Rakip mi?
ABD Uzay Kuvvetleri de yörüngede Boeing yapımı uzay uçağı X-37B’yi işletiyor. Çin’in uzay uçağının son görevi, 250 gün sürmüş ve bu süre zarfında aracın Dünya yörüngesine yerleştirdiği nesneler hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Schöfbänker’in elde ettiği son görüntüler, uzay uçağının yörüngesini Dünya’nın 350 kilometre yukarısında yer alacak şekilde alçalttığı izlenimini veriyor.