YEKA Yönetmeliği Değişti: Yerli Malı Kullanımı Zorunlu Hale Geldi

YEKA yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapısal düzenlemelerle yerli malı kullanımı zorunluluğu ve YEKA süreçleri yeniden düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “YEKA Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikler, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yönetmeliğinde önemli düzenlemeler getiriyor.

Büyük Ölçekli İfadesi Kaldırıldı

Yönetmelikteki en dikkat çeken değişikliklerden biri, “büyük ölçekli” ifadesinin kaldırılması oldu. Ayrıca, “müracaatları” ifadesi “süreçleri” olarak değiştirildi. Bu düzenleme, yenilenebilir enerji projelerinin süreçlerinin daha esnek hale getirilmesini amaçlıyor.

Aday YEKA’lar İlan Edilecek

YEKA’ların Genel Müdürlük tarafından geliştirilmesi durumunda, mevcut bilimsel çalışmalar, enerji potansiyel atlasları, ölçüm verileri ve şebeke altyapısı kullanılarak kamu, hazine ve özel mülkiyetteki taşınmazlar üzerinde ön değerlendirmeler yapılacak. Bu değerlendirmeler sonucunda uygun bulunan alanlar Aday YEKA olarak ilan edilecek. İlan edilen alanlar için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılacak.

Güç Kapasitesi Belirlenecek

Aday YEKA’lar için uygun bulunan alanlarda kurulabilecek güç kapasitesi belirlenecek. Ancak, Aday YEKA’nın uygun olmadığı değerlendirilirse veya 2 yıl içinde YEKA olarak ilan edilmezse, bu niteliği iptal edilecek.

YEKA Yarışması ve Önlisans Başvurusu

YEKA yarışmasını kazanan tüzel kişiler, Genel Müdürlük onayını aldıktan sonra 15 iş günü içinde EPDK‘ya önlisans başvurusu yapmak zorunda olacaklar. Süresi içinde başvuru yapılmaması durumunda, YEKA Sözleşmesi feshedilecek ve teminatlar irat kaydedilecek.

Yerli Malı Kullanım Şartı

YEKA Sözleşmesi’nde taahhüt edilen yerli malı kullanımı, tesisin kabul aşamasında denetlenecek. Eğer yerli malı kullanılmadığı tespit edilirse, ünite kabul edilmeyecek ve tüzel kişilere yazılı ihtarda bulunulacak. Bu şartların yerine getirilmemesi durumunda, YEKA Sözleşmesi feshedilecek ve üretim lisansının iptali için EPDK’ya bildirimde bulunulacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: