Cevdet Yılmaz: “Enflasyonda Geçiş Dönemini Tamamladık, Tek Hane Hedefimiz 2026”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonda geçiş döneminin tamamlandığını, 2026'da tek haneli enflasyona ulaşmayı ve büyüme ile istihdamın devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye’de iş dünyasıyla gerçekleştirdiği buluşmada Türkiye’nin ekonomik hedefleri ve enflasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Enflasyonda geçiş döneminin bu yılın Haziran ayında tamamlandığını belirten Yılmaz, gelecek yıl enflasyonu %20’nin altına düşürmeyi hedeflediklerini ve 2026 yılına kadar tek haneli enflasyona ulaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin son 20 yılda ortalama %5,4 büyüdüğünü ve bu dönemde dünyanın %3,6 büyüme oranını geride bıraktığını vurguladı.

Türkiye’nin Ekonomik Performansı

Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik büyüme performansı hakkında yaptığı açıklamalarda, 2023 yılında Türkiye’nin %5,1 büyüme kaydettiğini ve milli gelirin 1 trilyon 130 milyar dolar seviyesini aştığını belirtti. Ayrıca, kişi başına düşen gelirin 13 bin 243 dolara yükseldiğini vurguladı. Bu yılın ilk altı ayında %3,8’lik bir büyüme kaydedildiğini ifade eden Yılmaz, enflasyonla mücadele edilirken büyümenin dengeli bir şekilde sürdürüldüğünü aktardı.

Cari Açık ve Bütçe Dengesi

Yılmaz, cari açık ve bütçe açığı konularına da değinerek, geçen yıl cari açığın 60 milyar dolara yaklaştığını, ancak bugün itibarıyla 20 milyar doların altına düştüğünü belirtti. Ayrıca, bütçe açığının milli gelire oranının geçen yıl %5,2 olduğunu, bu yıl ise %4,9 seviyesinde beklendiğini söyledi. 2024 yılında bütçe açığının %3 seviyelerine gerilemesinin beklendiğini ifade etti.

2026’da Tek Haneli Enflasyon Hedefi

Enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirmelerde, dezenflasyon dönemine girildiğini ve Haziran itibarıyla enflasyonda düşüş sürecinin başladığını belirten Yılmaz, 2026 yılına kadar tek haneli enflasyona ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Son açıklanan enflasyon rakamının %49,4 olduğunu ve yıl sonunda bu oranın %41,5 seviyesine inmesinin beklendiğini söyledi. Yılmaz, “Mayıs ayında enflasyon tepe noktasını gördü ve o zamandan bu yana 26 puanın üzerinde bir düşüş oldu.” diye ekledi.

İstihdam Artışı

Türkiye’nin istihdam konusunda da önemli adımlar attığını belirten Yılmaz, son bir yılda 1 milyondan fazla istihdam sağlandığını ve toplam çalışan sayısının 32 milyon 661 bin kişiye ulaştığını belirtti. Bu rakamın, Türkiye’nin tarihi zirvesi olduğunu ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: