Mars Kumu Uzayda İnşaat Yapmak İçin Kullanılabilir
Dublinli bilim insanları, Mars ve Ay’ın yüzeyinde bulunan kumun, uzayda gelecekte kurulacak yerleşim yerlerinin inşasında kullanılabilecek katı tuğlalara dönüştürülebileceğini keşfetti.
Dublin Trinity College’daki araştırmacılar, düşük sıcaklıklar ve minimum enerji kullanarak regolitleri (yüzey kayaları, kum ve toz) birbirine bağlamanın bir yolunu keşfettiler.
Karbon nanotüplerden inşa edilen bloklar nispeten düşük yoğunluğa sahip olmasına rağmen granitinkine yakın bir dayanıklılık gösteriyor ve dünya dışı yapılar yaratabiliyor.
Araştırma projesine liderlik eden Profesör Jonathan Coleman, keşfin, Ay’da bir üs kurmak için Dünya’dan taşınması gereken yapı malzemelerinin miktarını sınırlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.
Ay üssü
Uzaydaki yapılar inşa edilirken, taşınması ağır olduğu için dünyadan sınırlı miktarda malzeme kullanılması gerekecektir.
Regolit ve karbon nanotüplerle bloklar oluşturmak, inşaat malzemelerinin uzaya taşınması ihtiyacını büyük ölçüde azaltacaktır.
Yapı blokları elektriği ilettiği için, aynı zamanda dünya dışı binaların yapısal sağlığını izlemek için dahili bir sensör olarak da kullanılabilir.
Bu yapılar havayı içeride tutmak için inşa edilecek, dolayısıyla blokların bozulduğuna dair erken uyarı işaretlerini tespit edip izleyebilmek hayati önem taşıyor.
‘Etkileyici güç’
Profesör Coleman şunları söyledi: “Ay veya Mars’ta yarı kalıcı bir üs inşa etmek, yerinde bulunan malzemelerin azami kullanımını ve Dünya’dan taşınan malzeme ve ekipmanın asgariye indirilmesini gerektirecek.
“Bu, Dünya’da üretilen küçük miktarlardaki katkı maddeleriyle desteklenen, regolit ve suya yoğun bir bağımlılık anlamına gelecektir.”
CO2 emisyonlarının azaltılması
Araştırmacılar, keşfin Dünya’daki inşaat sektörü için de pratik sonuçlar doğurabileceğine inanıyor.
Bunun nedeni grafen adı verilen benzer bir nano malzemedir. Büyük miktarlarda grafen betondaki çimentoyla karıştırılabilir ve bu da betonun mukavemetini %40 oranında artırabilir.
Betonun dayanımının artırılması, yapı inşa etmek için ihtiyaç duyulan malzeme miktarını azaltır.
Beton şu anda dünyada en çok kullanılan insan yapımı maddedir. Küresel beton üretimi, dünyanın toplam CO2 emisyonlarının yaklaşık %8’inden sorumludur.