“Kanun Hükmü” Belgeseli Bu Yıl da Sansüre Takıldı: Antalya Valiliği’nden Yasak

"Kanun Hükmü" belgeseli, Antalya Valiliği tarafından provokatif olduğu gerekçesiyle bu yıl da yasaklandı ve Özgür Portakal Film Günleri iptal edildi.

Geçen yıl 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür krizi nedeniyle yarışmadan çıkarılan “Kanun Hükmü” belgeseli, bu yıl da benzer bir sorunla karşı karşıya kaldı. Festivalin iptal edilmesine neden olan sansürü gündeme getirmek ve geçen yıl gösterilemeyen filmin izleyiciyle buluşmasını sağlamak amacıyla alternatif olarak düzenlenen Özgür Portakal Film Günleri, Antalya Valiliği tarafından yasaklandı.

“Kanun Hükmü” Belgeseline Yönelik Yasak

Belgeselin yönetmeni Nejla Demirci’ye valilik tarafından yapılan tebligatta, belgeselin “terörle mücadeleyi zayıflatma ve uluslararası alanda Türkiye aleyhine algı oluşturma amacı taşıdığı” iddia edildi. Valilik, filmi “provokatif” olarak nitelendirerek, toplumda huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle gösterimi yasakladı.

Valiliğin Gerekçesi

Valilik, belgeselin milli birlik ve beraberliği zedeleyici nitelikte olduğunu, sosyal sınıflar arasında gerilime yol açabileceğini ve kamu düzenini tehdit edebileceğini belirtti. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Filmlerini Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu’nun belgeselin gösterime sunulmasını uygun bulmadığına dair 12 Ocak tarihli raporu da gerekçe olarak sunuldu.

Festivalin Geçmişi

Geçen yıl, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Kanun Hükmü” belgeseli, yargı süreci devam eden bir kişi hakkında içerik barındırdığı gerekçesiyle yarışmadan çıkarılmıştı. Bu karar, festivaldeki birçok yönetmen ve yapımcının filmlerini programdan çekmesine neden olmuştu. Daha sonra belgeselin tekrar seçkiye dahil edilmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festivale desteğini çekmesine yol açmış, ardından sponsorlardan da destek geri çekilmişti. Bu gelişmeler sonucunda festival iptal edilmişti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: