Liman Grevi ve Seçim Belirsizliği Fed Beklentilerini Gölgeliyor

ABD ISM hizmet endeksinin güçlü verileri, Fed’in Kasım ayında faiz indirme olasılığını etkiledi. Piyasalardaki belirsizlik ise liman grevleri ve başkanlık seçimlerinden kaynaklanıyor.

ABD ISM hizmet endeksinin Eylül ayında beklentilerin ötesinde pozitif bir tablo sergilemesi, Fed beklentilerini de önemli ölçüde etkiledi. Endeksin güçlü performansı, piyasadaki bazı beklentilerin yön değiştirmesine neden olurken, Kasım ayında Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimali azaldı. Ekonomik verilere dayalı olarak faiz kararları, piyasa aktörleri tarafından dikkatle takip edilmeye devam ediyor.

Hizmet Sektöründe Güçlü Büyüme

Eylül ayında ABD hizmet sektörü, siparişlerdeki artış ve ticari faaliyetlerin güçlenmesiyle Şubat 2023’ten bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. ISM hizmet endeksi, önceki aya göre 3,4 puan artarak 54,9 seviyesine yükseldi ve bu rakam, Bloomberg anketindeki tüm tahminleri geride bıraktı. Gayrimenkul, şirket yönetimi, destek hizmetleri, konaklama ve gıda hizmetleri gibi on iki sektör büyüme bildirdi.

Ancak gelecekteki görünüm, Doğu ve Körfez kıyısındaki limanlarda işçilerin greve gitme ihtimali ve bu grevin uzaması durumunda birçok sektör üzerindeki olası baskı ile belirsizlik taşımaya devam ediyor. Ayrıca, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri de ekonomik beklentilere siyasi bir belirsizlik katıyor. Bu durum, özellikle profesyonel hizmetler ve toptan ticaret sektörlerinde bazı iş kararlarının seçim sonrasına ertelenmesine neden oluyor.

Faiz İndirim Beklentileri Azaldı

Fed’in, Eylül ayında gerçekleştirdiği faiz indirimi sonrasında bile, yüksek faiz oranları bazı sektörler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Ancak ISM verisinin ardından, Kasım ayında beklenen 50 baz puanlık faiz indirimi olasılığı azaldı. BMO Capital Market Kıdemli Ekonomisti Sal Guatieri’nin notuna göre, tüketici harcamalarının güçlü bir şekilde devam etmesi ve hizmet sektöründeki genişlemenin sağlamlaşması, Fed’in Kasım ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını artırabilir. Ancak, Guatieri’ye göre bu süreçte daha fazla veri elde edilmeli ve liman işçilerinin grevi gibi önemli gelişmeler izlenmeli.

Öte yandan liman işçileri, işverenleriyle yaptıkları toplu pazarlıkların sonucunda yük taşımaya yeniden başlama ve grevlerini Ocak ayına erteleme kararı aldı. Bu geçici anlaşma, piyasalara bir nebze rahatlama sağlasa da, uzun vadeli etkiler konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: