Singapur Eski Bakanı Hapis Cezası Aldı

Singapur Eski Bakanı Subramaniam Iswaran, kamu görevindeyken fazla değerde hediye kabul etmekten 12 hapis cezası aldı.

Singapur hükümetinde üst düzey bir kabine bakanı olan Subramaniam Iswaran, zengin ülkeyi etkisi altına alan yüksek profilli bir davada 12 ay hapis cezasına çarptırıldı.

62 yaşındaki Iswaran, kamu görevindeyken 403.000 S$’dan (311.882 $; 234.586 £) fazla değerde hediye kabul etmekten ve adaletin işleyişini engellemekten suçlu bulundu.

Hediyeler arasında Formula 1 Grand Prix biletleri, bir Brompton T-line bisiklet, alkol ve özel bir jetle yolculuk yer alıyordu.
Singapur Yüksek Mahkemesi’nde görülen davaya bakan Yargıç Vincent Hoong, eski ulaştırma bakanının işlediği suçların yetkinin kötüye kullanılması olduğunu ve halkın kamu kurumlarına olan güvenini tehlikeye attığını vurguladı.

Ayrıca Iswaran’ın beraat edeceğini düşünüyor gibi göründüğünü de belirtti.
Yargıç Hoong, “Başbakana yazdığı mektupta (suçlamaları) reddettiğini ve beraat edeceğine dair güçlü inancını dile getirmiştir,” dedi.
“Dolayısıyla bunların pişmanlığının bir göstergesi olduğunu kabul etmekte güçlük çekiyorum.”

Iswaran 7 Ekim’de cezaevine teslim olacak

Cezasını, Singapur’un idam mahkumlarının tutulduğu, hücrelerde vantilatör bulunmayan ve çoğu mahkumun yatak yerine hasır üzerinde uyuduğu Changi cezaevinde çekecek.

Kendisi Singapur’un yaklaşık 50 yıldır mahkemede yargılanan ilk siyasi figürü.
Ülke, tertemiz imajı ve yolsuzluğun olmamasıyla gurur duyuyor. Ancak bu imaj ve iktidardaki Halk Hareketi Partisi’nin itibarı Iswaran’ın davası nedeniyle darbe aldı.
Şehir devletinin milletvekilleri dünyanın en yüksek maaşlıları arasında yer alıyor ve bazı bakanlar 1 milyon S$’dan (758,000 $) fazla kazanıyor. Liderler bu yüksek maaşları yolsuzlukla mücadele ile gerekçelendiriyor.

Bakanlar, hediyenin piyasa değerini hükümete ödemedikleri sürece hediyeleri saklayamazlar ve iş ilişkisi içinde oldukları kişilerden aldıkları her şeyi beyan etmek zorundadırlar.

Singapur Yönetim Üniversitesi’nde hukuk doçenti olan Eugene Tan, “Hizmet yıllarına göre önemli bir meblağ değil, ancak maaşıyla bunu yapmamayı çok iyi karşılayabilirdi,” dedi.
“Bence kamuoyu mahkemenin bu tür davranışlara sıfır tolerans göstermesini bekliyordu.”

Iswaran’ın savunma ekibi, hakimin hapis cezasını gerekli görmesi halinde sekiz hafta hapis cezası talep etmişti. Avukatı, suçlamaların yetkinin kötüye kullanılması olmadığını ve hükümeti dezavantajlı duruma düşürmediğini savundu.

“Pasif bir hediye kabul edicisinden daha fazlası”

Savcılar ise Iswaran’ın “pasif bir hediye kabul edicisinden daha fazlası” olduğunu söyleyerek altı ila yedi ay hapis cezası talep etti.

Başsavcı Yardımcısı Tai Wei Shyong, “Kamu görevlileri böyle bir durumda önemli hediyeler kabul edebiliyorsa, uzun vadede kamuoyunun hükümetin tarafsızlığına ve dürüstlüğüne olan güveni ciddi şekilde sarsılacaktır” dedi.
“Bu tür eylemlerin cezalandırılmaması, bu tür eylemlerin hoş görüldüğüne dair bir sinyal gönderecektir.

Yargıç Hoong Perşembe günü yaptığı açıklamada, yüksek makam sahiplerinin kamu yararı üzerinde özellikle büyük bir etkiye sahip olduğunu belirtti.
“Bu tür kişiler, yüksek dürüstlük standartlarına uygun olarak hareket etme konusunda kamu görevlilerine örnek teşkil ederler ve kendilerinden maddi menfaatlerin etkisine açık oldukları algısından kaçınmaları beklenmelidir” dedi.

Teh Cheang Wan suçlanmadan önce intihar etmişti

Iswaran hükümetteyken başbakanlıkta içişleri, iletişim ve son olarak da ulaştırma bakanlığı olmak üzere birden fazla portföyde görev yaptı.
Geçen yıldan önce, bir siyasetçinin büyük bir yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya kaldığı en son vaka 1986 yılında ulusal kalkınma bakanı Teh Cheang Wan’ın rüşvet almaktan soruşturulmasıydı. Teh Cheang Wan suçlanmadan önce intihar etmişti.

Bundan önce, eski çevre bakanı Wee Toon Boon 1975 yılında 800.000 dolardan fazla rüşvet aldığı gerekçesiyle 18 ay hapse mahkum edilmişti.
Iswaran hakkındaki iddialar ilk olarak geçen yılın Temmuz ayında ortaya çıktı. Iswaran hakkındaki suçlamaların neredeyse tamamı, Formula 1 Grand Prix’sinin Singapur’a getirilmesine yardımcı olan milyarder emlak kralı Ong Beng Seng ile olan ilişkilerinden kaynaklanıyor. Ong Beng Seng de soruşturma altında.

Yargıç Hoong Perşembe günü yaptığı açıklamada, Iswaran’ın yetkililerin Bay Ong’un ortaklarını soruşturduğunu öğrendiğinde, Bay Ong’dan Doha uçuşu için kendisine fatura kesilmesini talep ettiğini söyledi.

Yargıç, Iswaran’ın kasıtlı ve planlı hareket ettiğini ve faturalandırılmayı isteyerek ve biletin parasını ödeyerek hediyelerle ilgili soruşturmalardan kaçınmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Avukatlar bir savunma anlaşmasına varılıp varılmadığını doğrulamadı

Iswaran başlangıçta iki yolsuzluk, bir adaleti engelleme ve 32 “kamu görevlisi olarak değerli şeyler elde etme” olmak üzere 35 suçla itham edilmişti. Ancak Eylül sonunda yapılan duruşmada Iswaran, yolsuzluk suçlamalarının değiştirilmesinin ardından daha hafif suçları kabul etti.

Iswaran’a karşı açılan dava, uzun süredir yolsuzluk ve ahlak dışı davranışlara karşı güçlü duruşuyla övünen iktidardaki Halk Hareketi Partisi’ni (PAP) sarsan bir dizi siyasi skandaldan biri.

2023 yılında, diğer iki bakanın emlak işleriyle ilgili ayrı bir yolsuzluk soruşturması sonunda bu bakanlar yolsuzluktan aklanırken, Meclis Başkanı da başka bir milletvekiliyle yaşadığı evlilik dışı ilişki nedeniyle istifa etmişti.

Emlak skandalı, yaşam maliyetlerinin arttığı bir dönemde Singapur’da bakanların sahip olduğu ayrıcalıklı konumlara ilişkin soruları gündeme getirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: