Kopenhag’da İsrail Büyükelçiliği Yakınına El Bombası Atıldı

Danimarka polisi, İsrail'in Kopenhag Büyükelçiliği yakınındaki iki patlamanın soruşturulduğunu açıkladı.

İsveç polisi, Stockholm’deki İsrail Büyükelçiliğine ateş açılmasının ardından ayrı bir soruşturma başlattı.

Danimarka ve İsveç polisi, Salı gecesi ve Çarşamba sabahı erken saatlerde Kopenhag’daki İsrail Büyükelçiliği yakınlarına el bombaları atılması ve Stockholm’deki İsrail Büyükelçiliğine ateş açılmasının ardından soruşturma başlattı.

Çarşamba günü Danimarka’nın başkentinde, Kopenhag’ın Hellerup semtinde saat 3.20’de İsrail Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen iki patlamaya karıştıkları şüphesiyle üç İsveçli tutuklandı.

Salı günü akşam 6’dan kısa bir süre önce meydana gelen ayrı bir olayda ise Stockholm polisi yüksek bir patlama sesi duyulması üzerine Strandvägen’deki İsrail elçiliğine gitti. Polis elçiliğe kurşun isabet ettiğini doğruladı ve ciddi silah suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Olayda kimse yaralanmamıştır.

Kopenhag’daki patlamaların İsrail Büyükelçiliğine yaklaşık 100 metre mesafedeki bir binaya zarar veren el bombalarından kaynaklandığı düşünülüyor. Kimse yaralanmamıştır.

Danimarka’nın Padborg kasabasına giden bir trende bulunan iki kişi Kopenhag merkez istasyonunda tutuklandı. Üçüncü bir kişi ise elçilik yakınlarında tutuklandı. Trende tutuklanan kişilerin Perşembe günü silah bulundurmakla suçlanacakları bir duruşmaya katılmaları bekleniyordu.

Üç kişinin 15 ila 20 yaşlarında olduğunu belirten polis, saldırının nedeni ya da tek başlarına hareket edip etmedikleri konusunda bir şey söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.

Kopenhag polis sözcüsü Jens Jespersen, “Araştırmalarımız patlamaların büyük olasılıkla el bombalarından kaynaklandığını gösteriyor” dedi. Jespersen hedefin İsrail Büyükelçiliği olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi.

Danimarka Adalet Bakanı Peter Hummelgaard olayın “doğası gereği ciddi” olduğunu söyledi. Olası bir neden hakkında bir şey söylemek için çok erken olduğunu ancak soruşturmanın İran’la olası bağlantıları ve Stockholm’deki olayla olası bağlantıları inceleyeceğini söyledi.

İsveç polisi, herhangi bir tutuklama yapılmadığı için saldırının arkasındaki olası motivasyon hakkında yorum yapmayı reddetti. Bir sözcü şunları söyledi: “İsrail Büyükelçiliğinde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin cezai soruşturma, fail(ler)i bulmak için çeşitli soruşturma tedbirleriyle birlikte tüm gücüyle devam etmektedir.”

Ocak ayı sonlarında Stockholm’deki İsrail Büyükelçiliği, arazisinde “tehlikeli bir cisim” olarak tanımlanan bir cisim bulunmasının ardından mühürlendi. İsveç medyası nesnenin bir el bombası olduğunu söyledi.

İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer şunları söyledi: “Dün gece Stockholm’deki İsrail Büyükelçiliğine yapılan silahlı saldırıyı ve bu sabah Kopenhag’dan bildirilen olayları ciddiyetle takip ediyorum.”

İsveç güvenlik polisi (Säpo) yorum yapmayı reddetti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: