Krathon Tayfunu, Tayvan'da Etkili Oldu

Krathon Tayfunu, Tayvan’da Etkili Oldu

Krathon Tayfunu, Güney Tayvan'daki Kaohsiung'u vurdu: 1 kişi öldü, 2 kişi kayıp...

Okullar, ofisler ve finans piyasaları kapanırken ve insanlara evde kalmaları yönünde çağrı yapılırken yetmiş kişinin yaralandığı bildirildi.

Tayvan’a yaklaşan ve uçuşların durdurulmasına, tüm okulların, işyerlerinin ve finans piyasalarının çarşamba ve perşembe günleri tatil edilmesine neden olan tayfunun yol açtığı kötü hava koşullarında bir kişi öldü, iki kişi kayboldu ve 70 kişi yaralandı .

Tayfun Krathon son günlerde süper tayfun statüsüne ulaştı ancak hareket gece boyunca durdu ve yoğunluğu Tayvan’ın güneybatısına doğru yavaşça hareket ederken zayıfladı. Yetkililer, yoğun nüfuslu batı kıyısındaki kıyı ve alçak yerleşimler için güçlü rüzgarlar ve fırtına dalgaları tehdidinin devam ettiğini ve dağlık alanların heyelan ve şiddetli yağmur riski altında kalmaya devam ettiğini söyledi.

38.000’den fazla asker beklemeye alındı ​​ve yaklaşık 10.000 kişi bazı dağlık alanlardan tahliye edildi. Kurtarma yetkilileri Çarşamba öğleden sonra 70’li yaşlarındaki bir adamın ağaçtan düştükten sonra öldüğünü ve ikisinin kayıp olduğunu söyledi – birinin dalgalı denizlere düştüğü ve diğerinin de bir nehir tarafından sürüklendiği bildirildi. Ayrıca, çoğunlukla şiddetli rüzgarlar ve yağmurla boğuşan doğu kıyısı Taitung ilçesinde en az 70 yaralı bildirildi. Yunlin ilçesinin merkezinde bir kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Tayvan sık sık tayfunların hedefi oluyor ancak bunlardan birinin batı kıyısına ulaşması pek rastlanan bir durum değil.

Fırtınanın potansiyel yoluna ilişkin farklı tahmin modelleri büyük ölçüde farklılık gösterdi. Tayvan’ın Merkezi Hava Durumu İdaresi (CWA), fırtınanın Perşembe sabahı şafak vakti zayıf bir tayfun veya tropikal fırtına olarak kuzeydeki tarihi Tainan şehri ile Kaohsiung arasındaki kıyıya ulaşacağını öngördü.

Tayvan’ın ikinci büyük şehri ve 2,7 milyonluk nüfusa sahip Kaohsiung’daki yetkililer, fırtınanın yolunun 1977’de 37 kişinin ölümüne yol açan Thelma Tayfunu’nun yolunu tekrarlamaya hazır göründüğü için insanları evde kalmaları konusunda uyarmıştı. Şehrin Siaogang bölgesinde, bir hükümet yetkilisi olan Chou Yi-tang, Reuters’a Thelma’yı hatırlayan yaşlı sakinlerin özellikle dikkatli davrandığını söyledi. Bölgede rekor sayıda kum torbası dağıtılmıştı.

Chou, 1977 fırtınası hakkında “Göz duvarı tarafından doğrudan vurulduk,” dedi. “İki hafta boyunca elektrik kesintisi oldu ve neredeyse bir ay boyunca su yoktu. Felaket oldu.”

Tayvan’daki her ilçe Çarşamba günü tayfun günü ilan etti, okulları ve ofisleri kapattı. Ancak kuzeydeki şehir yönetimlerine yönelik bazı eleştiriler vardı ve seçmenlerin gözüne girmek için tatil gününün gereksiz yere verildiği suçlamaları vardı.

Yurt içi uçuşlar, feribot seferleri ve 200’den fazla uluslararası uçuş iptal edildi, demir yolu seferleri askıya alındı ​​veya azaltıldı.

Salı günü, bir kargo gemisi güneydoğu kıyısı açıklarında, Tayvan’ın Lanyu adası yakınlarında karaya oturdu. Barbados’a kayıtlı Blue Lagoon’un 19 mürettebatının tamamı kurtarıldı ancak gemi hala mahsur kaldı ve Lanyu adasından bir yetkili Salı günü gemiden petrol sızıyor gibi göründüğünü söyledi. Tayvan sahil güvenliğine göre gemi 67.000 tondan fazla demir cevheri ve 227 ton yakıt yağı taşıyordu.

Tayfunun dış bantları Pazartesi günü Hualien yakınlarında da toprak kaymalarına neden olarak yolları ve demiryollarını kapattı ve daha sonra kurtarılan sekiz araç ve 14 kişi mahsur kaldı.

Yetkililer, Temmuz ayında Tayvan’ın 4. kategori kasırgaya eşdeğer çok güçlü tayfun Gaemi’den etkilenmesinin ardından ekstra önlemler alıyor . Fırtına Tayvan’da 11 kişiyi öldürdü, Kaohsiung şehir merkezi de dahil olmak üzere yaygın su baskınlarına neden oldu ve birkaç gemiyi karaya oturttu.

Hükümet ofisinden kum torbaları alan 35 yaşındaki satış temsilcisi Yu Ren-yu, “Tayfun Gaemi’nin bu yılın başlarında oldukça şiddetli olması nedeniyle bu sefer herkes daha dikkatli ve hazırlıklı” dedi.

CWA, Krathon’un zayıflamasına rağmen yavaş temposu nedeniyle devam eden kuvvetli rüzgar ve yağmurun etkisinin hafta sonuna kadar süreceğini söyledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: