WikiLeaks Kurucusu Assange: “Özgürlüğümü Gazetecilik Suçunu Kabul Ederek Kazandım”

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, gazetecilik suçunu kabul ederek özgürlüğüne kavuştuğunu açıkladı.

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, yıllar süren hapis hayatının ardından, gazetecilik suçunu kabul ederek serbest bırakıldığını açıkladı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuşan Assange, adalet sistemi işlediği için değil, “gazetecilik suçu işlediğini kabul ettiği için” özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti.

“Sistem İşlediği İçin Özgür Değilim”

Strazburg’taki toplantıda konuşan Assange, adalet sistemine eleştirilerde bulundu. “Açıkça söylemem gerekirse, sistem işlediği için özgür değilim. Yıllarca süren hapishane hayatından sonra özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim” diyen Assange, ABD ile yaptığı anlaşma sonucu serbest bırakıldığını ifade etti. Casusluk suçlamalarını kabul ederek özgürlüğünü elde eden Assange, “gerçek adalet yerine özgürlüğü seçtiğini” dile getirdi.

“İfade Özgürlüğü Tehlikede”

Assange, anlaşmaya göre ABD hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaması ve Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası‘nı uygulamaması koşuluyla serbest kaldığını belirtti. Bu anlaşmanın, adaleti engellediğini savunan Assange, Belmarsh Hapishanesi‘nde geçirdiği 14 yılın ardından, ifade özgürlüğünün tehlikede olduğunu gözlemlediğini söyledi.

14 Yılını Kaybetti

Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği‘ne sığınmasının ardından, ev hapsinde ve Belmarsh Hapishanesi’nde geçen 14 yılını kaybettiğini ifade eden Assange, bu süre boyunca daha fazla gizlilik, daha fazla cezasızlık ve doğruyu söyleyenlere karşı artan misillemeler gördüğünü vurguladı. “İfade özgürlüğü karanlık bir kavşakta” diyen Assange, gazetecilerin işlerini yaptıkları için suçlanmaması gerektiğini belirtti.

Assange’ın Çağrısı

Julian Assange, konuşmasının sonunda herkesi özgürlüğün korunması için harekete geçmeye çağırdı. “Özgür ve bilgili bir toplumun temel direği olan gazetecilik, bir suç değil” diyen Assange, gerçeğin peşinden gitmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Assange’ın Dava Süreci

2010 yılında kurduğu WikiLeaks, ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları ifşa eden 251 bin gizli belge yayımlamıştı. Assange, Ekvador Büyükelçiliği‘ne sığındıktan sonra 2019’da gözaltına alındı ve Londra’da tutuklandı. ABD, Assange’ın iadesini talep etti, ancak Assange 2024 yılında, casusluk suçlamalarını kabul etmesi karşılığında özgürlüğüne kavuştu ve Avustralya’ya dönmesine izin verildi.

web sitesi uygulama / geliştirme: