Küresel Piyasalar, Powell’ın “Faiz İndirimi İçin Acelemiz Yok” Mesajını Tartışıyor

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Powell’ın faiz oranlarını “zaman içinde” düşürecekleri mesajını değerlendiriyor. Powell, ekonominin sağlam temellerde olduğunu vurguladı.

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, faiz oranlarını düşürmek için acelelerinin olmadığını ve para politikasını zaman içinde daha nötr bir duruşa getireceklerini açıklamasını tartıyor. Powell, National Association for Business Economics (NABE) yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerlemeye devam ettiğini belirtti ve ABD ekonomisinin sağlam temeller üzerinde olduğunu vurguladı.

Piyasaların Tepkisi

ABD’de S&P 500 endeksi, üst üste dört çeyreklik tırmanışıyla 2021’den bu yana en uzun süreli yükseliş serisini gerçekleştirdi. Nasdaq 100 endeksi de yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,9 artarken, yalnızca Eylül ayında yüzde 2,5 yükseldi. ABD borsaları vadeli işlemlerde ise yatay bir görünüm sergiliyor.

Asya piyasalarında Çin ve Hong Kong tatil nedeniyle kapalıyken, Japonya hisseleri Japon yenindeki değer kaybı sayesinde yükseldi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi, iktidar partisindeki başkan seçimleri sonrası yaşadığı düşüşün ardından bu sabah yüzde 2’ye kadar arttı. Brent petrol ise vadeli işlemlerde yatay bir seyir izleyerek 71,82 dolardan işlem gördü.

Powell’dan Faiz İndirimi Mesajı

Powell, Fed’in faiz oranlarını düşürmek için bir aceleleri olmadığını ve bunun “zaman içinde” gerçekleşeceğini söyledi. ABD ekonomisi ile ilgili olumlu beklentilerini koruyan Powell, enflasyonun kademeli olarak düşeceğini ve politikada nötr bir duruşa doğru ilerleyeceklerini belirtti. Powell, ekonomik verilerin ışığında toplantı bazlı karar almaya devam edeceklerini ekledi.

Eylül toplantısındaki tahminler, Kasım ve Aralık aylarında çeyrek puanlık faiz indirimlerine işaret etse de, Powell faiz indirimlerinin hızının gelen verilere göre şekilleneceğini vurguladı. Powell, ABD işgücü piyasasının güçlü olduğunu belirterek, enflasyonu yüzde 2 hedefine çekmek için işgücü piyasasında daha fazla yavaşlama beklemediklerini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: