Türkiye İmalat PMI 54 Ayın En Düşük Seviyesinde: Üretimde Sert Yavaşlama

Türkiye İmalat PMI, Eylül ayında 44,3’e gerileyerek 54 ayın en düşük seviyesini gördü. Yeni siparişlerdeki düşüş ve üretimdeki daralma devam ediyor.

İSO Türkiye İmalat PMI, Eylül 2024’te 44,3’e gerileyerek, son 54 ayın en düşük seviyesine indi ve 6 aydır aralıksız daralmaya işaret etti. Ağustos ayında 47,8 olan PMI, yeni siparişlerin düşüşü ve üretimdeki azalmaya bağlı olarak ciddi bir yavaşlama yaşadı. Bu yavaşlama, Mayıs 2020’den bu yana en belirgin düşüş olarak kaydedildi.

Ekonomik Büyüme Yavaşladı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi kabul edilen İmalat PMI, Eylül ayında 44,3’e inerek faaliyet koşullarındaki bozulmanın devam ettiğini ortaya koydu. Üretim, talepteki zayıflığa paralel olarak altı aydır kesintisiz bir şekilde geriledi ve bu durum, üretim hacminin Mayıs 2020’den bu yana en büyük düşüşü yaşamasına neden oldu. Liradaki zayıflık ve ham madde fiyatlarındaki artış da imalat sektörünün üzerindeki maliyet baskılarını artırdı.

Sektörlerde Durum

Eylül ayında, Türkiye’nin takip edilen on sektörü üst üste üçüncü ay boyunca yeni siparişlerde düşüş yaşadı. Giyim ve deri ürünleri sektörü en büyük düşüşü gösterirken, gıda ürünleri sektörü nispeten daha az etkilendi. Talepteki genel durgunluk, istihdamı da olumsuz etkiledi. Altı yılın ardından, ilk kez tüm sektörlerde istihdamda azalma kaydedildi. En büyük istihdam kaybı tekstil sektöründe yaşandı.

Girdi Maliyetleri Artmaya Devam Etti

Girdi maliyetleri, tüm sektörlerde belirgin şekilde arttı ve nihai ürün fiyatlarına yansıdı. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe maliyet artışları en yüksek seviyede gerçekleşirken, ana metaller sektöründe ise artış daha sınırlı kaldı. Tedarik zincirlerinde gözlemlenen iyileşmeye rağmen, maliyetlerdeki bu artış, firmaların üzerindeki enflasyonist baskıyı hafifletmedi.

Genel Durum ve Gelecek Beklentileri

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, PMI verilerinin sektördeki yavaşlamanın derinleştiğini ve Türk imalatçıları için zorlayıcı bir tablo sunduğunu belirtti. Harker’a göre, yeni siparişlerdeki azalma ve talepteki daralma, imalatçıları üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmaya yöneltti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: