Fatih Altaylı’dan Sert Eleştiri: İktidar Yandaşları Baykar ile Gurur Duyuyor, Peki CHP Olsaydı?

Fatih Altaylı, Baykar Holding’in İsrailli bir firmayla yan yana sponsorluk yapmasını eleştirerek, aynı durumun CHP Genel Başkanı’nın damadı için geçerli olup olmadığını sorguladı.

Gazeteci Fatih Altaylı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) İHA ve SİHA satan Baykar Holding‘in Azerbaycan’da bir fuarda, İsrail ordusuna savaş uçakları ve silahlar üreten bir firmayla yan yana sponsorluk yapmasını eleştirdi. Baykar’ın yönetim kurulu başkanı olan Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın damadı olarak biliniyor.

Altaylı, bu sponsorluk ilişkisini sorgularken şu soruyu gündeme getirdi: “Bu firma, CHP Genel Başkanı’nın damadı olsaydı, iktidar yanlıları aynı hoşgörüyü gösterir miydi?” İktidar destekçilerinin böyle bir durumda tepki gösterip göstermeyeceğini sorgulayan Altaylı, bu durumu “iki yüzlülük” olarak nitelendirdi.

Baykar ve İsrail Firması

Fatih Altaylı, İsrail ordusuna savaş uçakları ve silah üreten bir firmayla aynı fuarda sponsor olarak yer almanın teknik açıdan Türk firmaları için önemli bir başarı olduğunu kabul etti. Ancak Altaylı, asıl meselenin bu başarıdan ziyade, siyasi bağlamda gösterilen çifte standart olduğuna dikkat çekti.

“AKP Destekçileri Aynı Durumda Nasıl Davranırdı?”

Altaylı, AKP‘li bir firmayla İsrailli bir şirketin yan yana sponsorluk yapmasının iktidar yanlıları tarafından övüldüğünü, ancak bu durumun CHP Genel Başkanı’nın damadı olması halinde nasıl karşılanacağını sorguladı. Altaylı, siyasal İslamcıların ve iktidar yanlılarının aynı hoşgörüyü göstermeyeceğini, tam tersine tepki göstereceklerini ifade etti.

İşte yazısının tamamı:

Baykar, yani Bayraktar kardeşlerden ikisinin şirketi, ki içlerinden birisi Cumhurbaşkanı’nın da damadı olur, Azerbaycan’daki bir savunma sanayi fuarına sponsor olmuş.

Savunma sanayiinde üretim yapan, son yıllarda kâr rekorları kıran ve sahiplerine vergi rekorları kırdıran bir büyük şirketin böyle bir fuara sponsor olmasında bir gariplik yok elbette.

Gariplik diğer sponsorlarda, diğer sponsorlardan birinde.

Çünkü fuarın üç ana sponsoru var.

Bunlardan biri Baykar, diğeri Barzan Holdings adlı bir Katar Savunma Sanayi şirketi, üçüncüsü ise IAI.

Sorun IAI’de.

Çünkü IAI’nin i’si, İsrail’in i’si.

Israel Aerospace Industries.

Yani bizim TAİ gibi.

Savunma alanında oldukça yetkin bir kurum ve meşhur Heron insansız hava araçlarının da üreticisi.

Cumhurbaşkanı’nın İsrail karşıtı damadının sahibi olduğu şirketin, İsrailli bir şirketle birlikte bir fuara sponsor olması eleştiriliyor dünden beri. “Sen nasıl adını İsrail firması ile yan yana yazdırırsın” diyorlar Baykar’a, Bayraktar kardeşlere.

Bayraktar kardeşlerden Haluk Bayraktar da bir açıklama yaparak “Bundan gurur duymanız lazım” demeye getirdi.

Haksız mı!

Bence haksız değil.

Gurur duymak biraz abartılı bir duygu olsa da, bundan memnuniyet duymamız gerektiğine ben de inanıyorum.

Bir Türk firması, İHA konusunda güçlü ve saygın bir geçmişi olan IAI ile rekabet ediyor ve aynı fuara eşit sponsor olabiliyor.

Bu hiç de kötü bir şey değil.

Bundan keyif almak mümkün.

Burada mesele bu değil zaten.

Buradaki mesele iki yüzlülük.

Buradaki mesele yapılana değil yapana bakılması.

Bir İsrail firması ile yan yana gelip, bir fuara sponsorluk yapan firma AKP’ye ya da AKP’nin Genel Başkanı’na yakın bir firma değil de, başkası olsaydı acaba AKP yandaşları bundan gurur mu duyardı yoksa o firmaya ağızlarına gelen her türlü hakareti ederler miydi!

Soru bu kadar basit.

Mesela bu işi yapan CHP Genel Başkanı’nın damadı olsaydı, yine bu kadar hoşgörülü olup, yine bu sponsorlukla gurur duyar mıydı siyasal İslamcılar ve iktidar yanlıları yoksa troller ile birlikte ağız dolusu küfür mü ederlerdi.

“CHP Genel Başkanı’nın damadı olsaydı zaten bu kadar kısa sürede bu kadar büyük bir firma haline gelemezdi” diyorsanız eğer örneği değiştirelim.

Mesela orada İsrail firması ile birlikte co-sponsor olan Koç Grubu’na ait bir şirket olsa idi, acaba yine gurur duyar mıydınız!

Mesela ya da soru bu kadar basittir.

Ben Baykar’ın orada olmasından açık söyleyeyim hiçbir rahatsızlık duymuyor, aksine memnun oluyorum.

Açık söyleyin orada olan benim firmam olsaydı, siz yine memnun olur muydunuz! 

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: