Döviz Fonlarında Performans Düşüşü: Kıymetli Maden ve Hisse Fonları Liderliğe Oynuyor

Dövize yönelik fonlar 2024'te ivme kaybetti. Hisse temalı ve kıymetli madenlere yatırım yapan fonlar ise BES katılımcılarına daha yüksek getiriler sağladı.

Türk Lirası’ndaki görece stabil seyir, 2024 yılı boyunca dövize yönelik fonların önceki yıllardaki pozitif performansını sürdürememesine yol açtı. Özellikle geçmiş dönemlerde öne çıkan döviz fonları, bu yıl performans açısından geride kaldı. Buna karşın, kıymetli madenlere yatırım yapan fonlar, hisse temalı fonları yakından takip ederek dikkat çekici bir performans sergiledi.

2024’te Performans Kayıpları

10 Eylül 2024 tarihi itibarıyla, TEFAS platformunda en yüksek getirili fonlar arasında gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tarafında hisse ve değişken temalı fonlar öne çıktı. Bu fonlar yüzde 49 ile yüzde 62 arasında değişen getiriler elde ederek liderliği elden bırakmadı. Aynı dönemde, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tarafında da hisse taşıyan değişken fonlar, diğer fonlara karşı üstünlüklerini korudu.

Yurt Dışı Fonlar Teknoloji Düzeltmesiyle Geride Kaldı

2020’lerin başında, yurt dışı hisse temalı BES fonları performans açısından dikkat çekerken, 2024 yılında teknoloji merkezli düzeltmeler bu fonların ivme kaybetmesine yol açtı. Türk Lirası’ndaki sakin seyir, dövize dayalı fonların bu yıl performanslarını sürdürememesine neden oldu.

BES Katılımcı Sayısı ve Getiriler

9,3 milyon katılımcının yer aldığı BES fonlarında, 10 Eylül 2024 itibarıyla yıl başından beri TÜFE yüzde 32 olarak açıklanırken, sektör toplam ağırlıklı getirisi yüzde 34,6 oldu. Aynı tarihte sektörün varlık dağılımında hisse senetleri yüzde 26,6 ile liderliği aldı ve hisseyi yüzde 20 ile kıymetli madenler takip etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: