Borrell: “Hiçbir Güç Netanyahu’yu Durduramayacak Gibi Görünüyor”

AB Dış Politika Şefi Borrell, Netanyahu'nun Lübnan ve Gazze'deki militanları "ne pahasına olursa olsun" yok etmeye kararlı olduğunu söyledi. Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Josep Borrell, Ortadoğu’daki artan gerilim üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Borrell, New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, “Hiçbir gücün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘yu durduramayacak gibi göründüğünü” ve bundan üzüntü duyduğunu ifade etti.

Borrell, Cumartesi günü resmi X hesabında yaptığı paylaşımda, İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırıları nedeniyle Ortadoğu’nun “tam bir savaşa doğru sürüklendiği” uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin Gazze konulu oturumunun ardından konuşan Borrell, barışa giden tek yolun “İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana yaşaması” olduğunu belirtti. Ancak Netanyahu’nun “ne pahasına olursa olsun” Lübnan ve Gazze’deki militanları yok etmeye kararlı olduğunu dile getirdi.

İsrail’in Lübnan’a Saldırıları

İsrail ordusunun Beyrut’un güneyindeki Hizbullah karargahına düzenlediği saldırılar sonrası gerilim daha da tırmandı. İsrail, saldırıların “son derece isabetli” olduğunu ve karargahı hedef aldığını duyurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda en az 6 kişinin öldüğünü ve 91 kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusunun resmi X hesabından yapılan paylaşımda, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah‘ın öldürüldüğü duyuruldu. “Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek” ifadeleriyle Nasrallah’ın ölüm haberi doğrulandı.

Saldırının Sonuçları ve BM’nin Uyarısı

Bölgedeki yoğun çatışmalar, 211.000 kişiyi yerinden ederken, Lübnan’da sağlık ve altyapı hizmetleri de ciddi zarar gördü. BM, 300.000’den fazla kişinin temiz suya erişimden mahrum kaldığını ve 20 sağlık merkezinin kapandığını belirtti.

İsrail, özellikle Hizbullah‘ın kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarını sürdürme kararlılığını vurgularken, Lübnanlı sivillerin hayatı tehlikede.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: