Danimarka’da 50 Adet Viking İskeleti Ortaya Çıkarıldı

Danimarka'lı arkeologlar, son altı ay içinde 50'den fazla çok iyi korunmuş Viking iskeleti ortaya çıkardıklarını söylediler.

Danimarka’lı arkeologlar, son altı ay içinde 50’den fazla iyi korunmuş Viking iskeleti ortaya çıkardıklarını ve denizci toplumun nasıl yaşadığı ve seyahat ettiğine dair nadir bilgiler sağladıklarını söyledi.

Odense Müzesi‘nde arkeolog ve küratör olan Michael Borre Lundø yaptığı açıklamada, “Bu keşif, gömülenlerin genel sağlığı, beslenme şekli ve kökenleri hakkında daha fazla bilgi verebilecek çok çeşitli bilimsel analizler yapmak için olağanüstü fırsatlar sunuyor” dedi.

Bu kadar çok sayıda iyi korunmuş iskeletin aynı anda bulunmasının “gerçekten sıra dışı” olduğunu da sözlerine ekledi.

2,000 metrekarelik Viking mezarlığı 9. ve 10. yüzyıllarda kullanılmış. Mezarlık Åsum köyünün güney eteklerinde keşfedilmiştir.

İskeletler o kadar iyi korunmuş ki arkeologlar bilimsel analiz için DNA örnekleri alabileceklerine inanıyorlar. Borre Lundø, daha sonraki analizlerin, gömülen Vikinglerden bazılarının akraba olup olmadığını ortaya çıkarabileceğini, bunun da benzer mezar bulgularında daha önce hiç incelenmemiş bir şey olduğunu söyledi.

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nde doçent olan Sarah Croix, “Bu insanların nereden geldiğini ve aynı ailelerin birden fazla nesil boyunca buraya gömülüp gömülmediğini öğrenmek inanılmaz derecede heyecan verici olacak” dedi.

Arkeologlar, kadınlardan birinin muhtemelen seyahat ettiği vagonun gövdesine gömülmesinin de kanıtladığı gibi, bazı iskeletlerin toplumda yüksek bir konuma sahip olduğunu söyledi. Kadın, güzel bir cam boncuk kolye, demir bir anahtar, gümüş iplikli saplı bir bıçak ve muska olarak kullanılmış olabilecek küçük bir cam parçasıyla birlikte gömülmüştü.

Arabanın ayakucunda ince bir şekilde süslenmiş ahşap bir sandık vardı. Arkeologlar sandığın içinde ne olduğunu bilmiyorlar, ancak kadının en güzel eşyalarıyla birlikte gömüldüğünü düşünüyorlar.

Boynunda metal bir halka olan bir kadın, bir kordona asılı tek bir kırmızı cam boncuk ve özel bir toka takılı bir diğeri de dahil olmak üzere mücevherlerle gömülmüş başka iskeletler de bulundu.

Son Viking keşifleri arasında, 2023 yılında Danimarka’nın kuzeybatısındaki bir Viking kalesi yakınlarında keşfedilen ve 1.000 yıldan daha eski olduğuna inanılan yaklaşık 300 gümüş sikke de yer almaktadır. Ayrıca 2020 yılında Norveçli arkeologlar tarafından büyük bir Viking mezarlığı keşfedilmiştir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: