Türkiye, Alman Basınındaki “Sınır Dışı” Haberlerini Yalanladı!

Türkiye, Almanya'da yasal ikamet hakkı olmayan Türk vatandaşlarının toplu olarak sınır dışı edileceği yönündeki Alman basınındaki iddiaları yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı, Almanya’da yasal ikamet hakkı olmayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşleriyle ilgili çıkan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Yalanladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Alman basınında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Keçeli, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

  • “Alman basınında yer alan, Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir.
  • Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir.
  • Sayın Cumhurbaşkanımız ile Almanya Şansölyesi Scholz arasında 23 Eylül günü New York’ta yapılan görüşmede bu konu gündeme gelmemiştir.”

Alman Basınındaki İddialar

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde çıkan haberde, Almanya’nın sığınma talepleri reddedilen ve büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu kişilerin sınır dışı edileceği iddia edilmişti. Haberde, sınır dışı edilecek kişilerin isimlerinin Türkiye’ye bildirildiği, haftada 500 kişinin Türkiye’ye iade edilmesi için anlaşmaya varıldığı öne sürülmüştü.

Türklerin İltica Talepleri Reddediliyor

Almanya’ya kaçak yollarla gelen Türkler arasında iltica kabul oranlarının oldukça düşük olduğu biliniyor. Gelen her 100 Türk’ten 90’ının iltica talebi reddediliyor ve bir kısmı ilk ayak bastıkları ülkelere gönderiliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla birlikte, bu iddiaların doğru olmadığı ve Türkiye’nin böyle bir geri dönüş programına onay vermediği netlik kazandı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: