Alabama, Ölüm Cezası Alan Mahkumu Nitrojen Gazıyla İdam Etti

Alabama, ABD'de ikinci kez, insanlarda deneysel bir teknik olan nitrojen gazını kullanılarak idam gerçekleştirdi.

ABD’de tartışmalı bir teknikle idam edilen ikinci kişi olan 59 yaşındaki Alan Miller, sedyede sarsıldı ve titredi.

Alabama, ABD’de ikinci kez, veterinerlerin ABD ve Avrupa’da çoğu hayvanın ötanazisinde kabul edilemez bulduğu, insanlarda deneysel bir teknik olan nitrojen gazı kullanılarak infaz gerçekleştirdi.

59 yaşındaki Alan Eugene Miller, yerel saatle 18.38’de Güney Alabama’daki bir hapishanede hayatını kaybetti.

Associated Press’e göre Miller, sedyede yaklaşık iki dakika boyunca titredi, zaman zaman vücudu kısıtlamalara karşı zorlandı, ardından yaklaşık altı dakika boyunca soluk soluğa kaldı.

Ölümcül yöntem, yüze takılan bir solunum maskesi ve saf nitrojen borularıyla bağlanmayı içerir. Ortaya çıkan oksijen yoksunluğu asfiksi nedeniyle ölüme yol açacaktır.

Ölümüne tanık olan muhabirlere göre Miller’ın son sözleri “Burada olmak için hiçbir şey yapmadım” ve “Ölüm sırasına girmek için hiçbir şey yapmadım” oldu . Sesi, alnından çenesine kadar yüzünü kaplayan maske yüzünden zaman zaman boğuk çıkıyordu.

Alabama, 1999 yılında üç iş arkadaşının (Lee Holdbrooks, Christopher Scott Yancy ve Terry Jarvis) öldürülmesiyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından, yeni nitrojen yöntemine yönelik derin şüphelere rağmen Miller’ın idamını perşembe günü sürdürdü.

Alabama valisi Kay Ivey yaptığı açıklamada, “Bu gece, adalet nihayet bu üç kurban için sağlandı,” dedi. “Yaptıkları delilik değil, saf kötülüktü. Üç aile, onun iğrenç suçları yüzünden sonsuza dek değişti ve bunca yıl sonra bile teselli bulabilmeleri için dua ediyorum.”

Nitrojen gazıyla ilk idam değildi

Ocak ayında Alabama, yine cinayetten hüküm giyen Kenneth Smith’i nitrojen gazı boğulmasıyla idam etti. Bu, ABD’de 40 yıl önce başlayan ölümcül enjeksiyonlardan bu yana yeni bir infaz yönteminin ilk kullanımıydı.

Eyalet, yeni protokolünü bugüne kadarki “en acısız” infaz yöntemi olarak nitelendirdi ve Smith’in yüzüne bağlanan endüstriyel güvenlikli solunum maskesinden geçen saf nitrojenin birkaç saniye içinde bilincini kaybedeceğini ve boğulacağını öngördü.

Öyle olmadı.

Aralarında beş gazetecinin ve Smith’in ailesinin de bulunduğu çok sayıda görgü tanığı, Smith’in nitrojen akışı sırasında bağlarına karşı çırpındığını ve kasıldığını gördüler ve bilincini kaybetmesinin birkaç dakika sürdüğü görüldü.

Ölüm cezasını kaldırma sözü veren Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, yeni yöntemden “derinden rahatsız” olduğunu söyledi.

BM’nin üst düzey insan hakları yetkilileri, bunun işkence veya zalimce ve insanlık dışı muamele anlamına gelebileceğini belirterek durumu kınadı.

Alabama, bu yöntemi savundu ve Başsavcı Steve Marshall, Smith’in ölümünü “ders kitabına uygun” bir infaz olarak nitelendirdi.

Smith’in idamından sonra Miller, Alabama’ya, asfiksi yönteminin zalim ve olağandışı cezalara ilişkin anayasal yasağı ihlal edebileceği endişesiyle dava açtı.

Maskenin düzgün bir şekilde takılacağına ve oksijen sızmadığından emin olmak için contasının test edileceğine dair güvence istedi; aksi takdirde ölüm süresi uzayabilir veya tamamen önlenebilir ve beyin hasarıyla hayatta kalabilirdi.

Davası gizli bir anlaşmayla sonuçlandı. Alabama Ceza İnfaz Dairesi gazlama protokolünde herhangi bir değişiklik yapıp yapmadığını söylemeyi reddetti.

Alabama, nitrojenle boğulma yoluyla infazın, öldürücü enjeksiyon ilaçları bulmakta zorlanan eyaletler için daha basit bir alternatif olduğunu söyleyerek, diğerlerine de yardım teklifinde bulundu.

İdam cezasına karşı çıkan savunucu gruplar, uzun zamandır ilaç şirketlerine ilaçlarının infazlarda kullanılmasını yasaklamaları yönünde baskı yapıyor ve dikkatlerini azot tedarikçilerine ve maske üreticilerine yöneltiyorlar; bunlar arasında Alabama’nın infazlarda kullanmak üzere satın aldığı Allegro Safety maskesinin üreticisi de yer alıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: