İstanbul Emlak Piyasası Avrupa’yı Solladı: Bahçelievler’deki Fiyatlarla Roma’da Ev

Bahçelievler'de daire fiyatına Roma'da ev alınabiliyor. Yüksek emlak fiyatlarıyla İstanbul, Avrupa'nın önde gelen şehirleriyle yarışıyor.

İstanbul’da konut fiyatları artmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon ve emlak piyasasındaki tırmanışla birlikte, İstanbul’un bazı semtlerindeki ev fiyatları Avrupa’nın önemli şehirleriyle yarışır hale geldi. Öyle ki, Bahçelievler’deki bir daire fiyatına, Roma’da 1+1 ev satın almak mümkün.

Roma: Avrupa’nın Ucuz Başkentlerinden Biri

Wall Street Journal tarafından hazırlanan listeye göre, Avrupa’nın ünlü şehirlerinde 1+1 daire fiyatları karşılaştırıldığında Roma, diğer büyük Avrupa kentlerine kıyasla daha uygun fiyatlı kaldı. Roma, Barselona, Amsterdam ve Viyana gibi şehirlerden daha düşük fiyatlarla öne çıkıyor.

Roma’da Uygun Fiyatlı Lüks Evler

Emlak sitesi Immobiliare.it verilerine göre, Roma’da ortalama konut fiyatları 2024 yılı itibarıyla metrekare başına 350 dolar civarında. Bu fiyat, İtalya’nın Floransa ve Bologna şehirlerinden daha düşük, Milano’dan ise %33 daha az.

Roma’da tarihi şehir merkezi dışında yer alan 1+1 daireler, Avrupa’nın diğer büyük şehirlerine kıyasla oldukça uygun fiyatlı. Savills verilerine göre, Roma’da ortalama gelir elde eden bir kişinin yalnızca dört yıllık maaşıyla bir daire satın alması mümkünken, Paris’te bu süre sekiz yıl olarak hesaplanıyor.

İstanbul’da Daire Fiyatına Roma’dan Ev Almak Mümkün

Roma’da tarihi alanların dışındaki bölgelerde bir 1+1 daire, İstanbul Bahçelievler’deki 2+1 daire fiyatlarıyla benzer seviyelerde. İstanbul’da ortalama konut fiyatı metrekare başına 40.805 TL, Ankara’da 22.593 TL, İzmir’de ise 35.000 TL civarında.

Gayrimenkul Piyasası Dengede Kaldı

2023 yılında, Roma’daki lüks konut fiyatları pandemi öncesi seviyelerle karşılaştırıldığında %4 arttı. Ayrıca, lüks konut satışlarında %3,6 oranında bir artış görüldü. Bu yılın ikinci çeyreğinde genel gayrimenkul işlemleri bir önceki yıla göre %3 arttı.

Avrupa’da 1+1 Daire Fiyatları

  • Londra: 645 bin dolar
  • Paris: 612 bin 512 dolar
  • Münih: 586 bin 760 dolar
  • Oslo: 409 bin 543 dolar
  • Kopenhag: 394 bin 543 dolar
  • Amsterdam: 392 bin 395 dolar
  • Viyana: 388 bin 067 dolar
  • Roma: 244 bin 544 dolar

Roma’da yaşayan bir kişi, 4 yıllık gelirle ev sahibi olabilirken, bu süre Paris’te 8 yıl olarak hesaplanıyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: