Helene Kasırgası Florida Körfez Kıyısına Felaket Getirebilir

Ulusal Kasırga Merkezi, Helene Kasırgası'nın Meksika Körfezi'nin doğusundan geçereK Florida'ya ilerlediğini ve yıkıcı olacağını söyledi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Helene Kasırgası’nın Meksika Körfezi’nin doğusundan geçerek Perşembe akşamı ya da Cuma sabahı erken saatlerde Florida‘nın Big Bend Sahili’nde karaya ulaşacağı tahminine doğru ilerlerken güçlendiğini ve “kuzeydoğu Körfez Sahili’ne yıkıcı rüzgarlar ve fırtına dalgaları getirmesinin beklendiğini” söyledi.

Merkez, “Can ve mal güvenliğini korumaya yönelik hazırlıklar acilen tamamlanmalıdır” çağrısında bulundu.

Ulusal Hava Durumu Servisi X’te yayınladığı bir yazıda şu uyarıda bulundu: “Florida Big Bend sahilinin bazı bölümlerinde yıkıcı dalgalarla birlikte yer seviyesinden 20 fit yüksekliğe kadar ulaşabilecek feci ve ölümcül bir fırtına kabarması muhtemeldir. Florida Yarımadası’nın batı kıyısının geri kalanında da yaşamı tehdit eden fırtına kabarması tehlikesi bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayanlar yerel yetkililerin tavsiyelerine uymalı ve kendilerine söylenmesi halinde bölgeyi tahliye etmelidir.”

Helene, Perşembe sabahı maksimum 100 mil/saatlik sürekli rüzgarlarla Kategori 2 fırtınaya yükseltildi. Perşembe akşamı Florida’nın kuzeybatı kıyılarına ulaştığında büyük bir kasırga – yani Kategori 3 veya daha yüksek bir kasırga – olması bekleniyor.

Kasırga Merkezi, “Güçlenme bekleniyor ve Helene’in Florida Big Bend sahiline ulaştığında büyük bir kasırga olması bekleniyor” dedi.

Merkez, karaya ulaştıktan sonra Helene’in “kuzeybatıya dönmesi ve Cuma ve Cumartesi günleri Tennessee Vadisi üzerinde yavaşlaması bekleniyor” dedi.

Merkez, “Karaya ulaştıktan sonra zayıflama bekleniyor, ancak Helene’in hızlı ilerleme hızı, özellikle şiddetli rüzgarlarda, güney Appalachians’ın yüksek arazileri de dahil olmak üzere güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri boyunca iç kesimlere nüfuz etmesine izin verecek” dedi.

Yağmur da büyük bir sorun olabilir.

Kasırga merkezi, “Güneydoğu ABD’nin Güney Appalachians’a kadar olan kısımlarında, Helene’in 6 ila 12 inç toplam yağmur birikimi üretmesi ve izole toplamların 18 inç civarında olması bekleniyor” dedi. “Bu yağış büyük olasılıkla felakete yol açacak ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ani ve kentsel sellerin yanı sıra önemli nehir taşkınlarına neden olacaktır. Güney Appalachians boyunca dik arazilerde çok sayıda toprak kayması beklenmektedir.”

Kasırga merkezi, devasa fırtınanın kasırga kuvvetindeki rüzgarlarının merkezinden 60 mil kadar dışarıya doğru uzandığını ve tropikal fırtına kuvvetindeki rüzgarların 345 mil kadar dışarıya doğru uzandığını söyledi.

Kasırga merkezi, Kategori 3 fırtınada, en çok etkilenen kıyı şeridi topluluklarındaki iyi inşa edilmiş çerçeveli evlerin büyük hasar görebileceğini veya çatı döşemesinin kaldırılabileceğini söyledi. Birçok ağaç kırılacak ya da kökünden sökülerek yolları kapatacaktır. Elektrik ve su, fırtına geçtikten sonra muhtemelen birkaç gün hatta haftalarca kullanılamayacaktır.

Florida Valisi Ron DeSantis Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, binlerce hat işçisinin fırtına geçtikten sonra elektriği yeniden sağlamak için eyalete geleceğini söyledi.

DeSantis, “Elektrik kesintileri olacağı tahmin ediliyor, bu nedenle insanların şimdi bunun için plan yapma fırsatı var” dedi. “Hazırlıklarınızı yapmak ve planınızı bugün uygulamaya koymak için hala vaktiniz var, ancak bu süre azalıyor.”

Florida’nın Tallahassee’nin güneyindeki Big Bend bölgesinde, Carrabelle’den Suwannee Nehri’ne kadar, tahminciler fırtına dalgasının zirvesinin gelgitle aynı zamanda gerçekleşmesi halinde suyun yerden 15-20 fit yüksekliğe ulaşmasını bekliyorlardı. Kasırga merkezi, diğer bölgelerin 3-15 feet arasında su görebileceği konusunda uyardı. Parkinson, 15 ila 20 fitlik suyun iki katlı bir evi kaplamak için yeterli olacağını belirtti.

Helene Kasırgası öncesinde Florida genelinde gözlem ve uyarılar yapıldı

Başkan Biden ve DeSantis hafta başında eyalette acil durum ilan etti ve birkaç ilçede tahliye emri çıkarıldı. Tampa Üniversitesi’nde yetkililer Çarşamba öğleden sonraya kadar tüm yatılı öğrencileri tahliye etmeye çalışıyordu.

DeSantis, Floridalıları fırtınadan kaçmak için evlerinden yüzlerce kilometre uzağa seyahat etmekten vazgeçirdi çünkü Helene’in karaya ulaştıktan sonra iç kesimlere doğru hareket etmesi bekleniyordu. Bunun yerine insanları bir arkadaşlarının ya da aile üyelerinin evine ya da bir sığınağa giderek kendi bölgelerinde daha yüksek bir yere taşınmaya çağırdı.

Georgia, Kuzey ve Güney Carolina’da ve Virginia’nın kuzeyinde de olağanüstü hal ilan edildi.

Florida, Helene Kasırgası’na hazırlanıyor

Florida’nın batı kıyısında yaşayanlar, Helene’in tehlikeli olabilecek vuruşundan önce pencereleri kapatarak, araçlarına yakıt doldurarak ve kum torbalarını doldurarak fırtınaya hazırlanıyorlardı.

Tallahassee’de Dorothy Richardson altı torunuyla birlikte bir yere sığınmaya hazırlanıyordu.

Richardson, “Her ne şekilde olursa olsun, hazırlanmam gerekiyor,” dedi. “Kum torbalarımı alıyorum… kömürümü aldım, çakmak gazımı aldım, propan tankımı aldım.”

Körfez’deki sıcak su kasırgayı tetikliyor

İklim değişikliğinden dolayı körfezdeki rekor düzeydeki sıcak su, fırtınanın şiddetlenmesinde jet yakıtı gibi etki edecektir. Miami Üniversitesi Rosenstiel Deniz, Atmosfer ve Yer Bilimleri Okulu’nda kıdemli araştırma görevlisi olan Brian McNoldy, kısa bir süre önce Meksika Körfezi’ndeki okyanus ısı içeriğinin kayıtlardaki en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Sıcak su tropikal sistemleri güçlendirmek için gerekli bir bileşendir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: