BM Genel Sekreteri Guterres: “Dünya, Lübnan’ın Yeni Bir Gazze Olmasını Kaldıramaz”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan’ın yeni bir Gazze olma riskine karşı uyardı ve küresel barışa yönelik tehditler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 79. BM Genel Kurul görüşmelerinin açılış konuşmasında, dünyanın mevcut durumu ve karşılaşılan büyük tehditler hakkında önemli uyarılarda bulundu. Guterres, Lübnan’ın yeni bir Gazze olma riskine dikkat çekerek, hem Lübnan halkının hem de dünya genelinde bu durumu kimsenin kaldıramayacağını belirtti. Guterres, Lübnan’ın felaketin eşiğinde olduğunu vurgulayarak, özellikle Gazze’deki durumun bitmeyen bir kabus gibi tüm bölgeyi içine çekme potansiyeli taşıdığını ifade etti.

Dünya Büyük Tehditlerle Karşı Karşıya

Guterres, dünyanın şu anda daha önce eşi benzeri görülmemiş sınamalarla karşılaştığını ve bunun küresel çözümler gerektirdiğini belirtti. Jeopolitik bölünmüşlüklerin derinleştiğine ve nükleer tehditlerin bir gölge gibi dünyaya çöktüğüne dikkat çeken Guterres, “Düşünmek bile istemeyeceğimiz bir felakete doğru ilerliyoruz” uyarısında bulundu. Özellikle cezadan muaf kalan ülkelerin uluslararası hukuku çiğnemesi ve bu durumun küresel barışı tehdit ettiği konusundaki endişelerini dile getirdi.

Lübnan ve Gazze’ye Dair Ciddi Uyarılar

Guterres, Gazze’deki ölüm ve yıkımın boyutunun daha önce görülmemiş düzeyde olduğuna dikkat çekti ve bölgede ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, Lübnan’ın yeni bir Gazze olmaması gerektiğini ifade ederek, İsrail, Lübnan ve dünya halkının böyle bir durumu kaldıramayacağını belirtti.

Teknolojik Tehditler ve Yapay Zeka

Konuşmasında, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin yönetiminin bir diğer varoluşsal tehdit olduğunu belirten Guterres, bu alanda küresel bir adım atılmaması durumunda dünya genelinde bölünmüşlüklerin artacağı uyarısında bulundu. Gelecek nesillerin geriye dönüp bugünkü kararları değerlendireceğine işaret eden Guterres, BM Şartı’nın yanında ve doğru tarafta yer almak gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: