İsviçre’de ‘İntihar Kapsülü’ndeki Şüpheli Ölümle İlgili Gözaltılar Var

İsviçre’de kullanılan intihar kapsülü soruşturma konusu oldu. Polis, intiharı teşvik ettiği gerekçesiyle birkaç kişi hakkında ceza davası açıldığını açıkladı.

Merishausen’de düğmeye basıldığında azot gazı salan Sarco kapsülünün kullanılmasının ardından ceza davası açıldı.

İsviçre’nin kuzeyindeki polis, yeni bir “intihar kapsülü”nde bir kişinin şüpheli ölümüyle bağlantılı olarak birkaç kişinin gözaltına alındığını ve ceza davası açıldığını bildirdi.

Daha önce hiç kullanılmamış olan “Sarco” kapsülü, içerideki bir kişinin, kapalı bölmeye nitrojen gazı enjekte eden bir düğmeye basmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır. Daha sonra kişinin uykuya dalması ve birkaç dakika içinde boğularak ölmesi beklenir.

Schaffhausen kantonundaki savcılar, bir hukuk firması tarafından, pazartesi günü Merishausen’deki bir orman kulübesi yakınında Sarco kapsülü kullanılarak destekli intihar gerçekleştiği konusunda bilgilendirildi.

Polis, “birkaç kişinin” gözaltına alındığını ve savcıların intiharı teşvik ve yardım şüphesiyle soruşturma başlattığını belirtti.

Hollanda gazetesi Volkskrant, polisin kapsülün kullanımını fotoğraflamak isteyen fotoğrafçılarından birini gözaltına aldığını bildirdi. Schaffhausen polisinin fotoğrafçının bir polis karakolunda tutulduğunu belirttiğini ancak başka bir açıklama yapmadığını söyledi.

Gazete, Associated Press’in konuyla ilgili talebine rağmen daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Hollanda merkezli yardımlı intihar grubu Exit International, geliştirilmesi 1 milyon dolardan fazla maliyet gerektiren 3 boyutlu yazıcıyla üretilen cihazın arkasında olduklarını açıkladı.

İsviçre Sağlık Bakanı Baume-Schneider, Sarco kapsülünün kullanımının hem güvenlik mevzuatına uymaması hem de kapsülde azot gazı kullanılmasının kanun dışı olması nedeniyle yasal olmadığını söyledi.

İsviçre hükümetinin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, İsviçre yasaları, kişinin herhangi bir “dış yardım” almadan hayatına son vermesi ve kişinin ölmesine yardım edenlerin bunu “bencil bir amaç” gütmemeleri koşuluyla destekli intiharı yasallaştırıyor.

Exit International’ın arkasındaki Avustralyalı doktor Dr. Philip Nitschke, AP’ye yaptığı açıklamada, örgütünün İsviçre’deki avukatlardan Sarco’nun ülkede yasal olduğuna dair tavsiye aldığını söyledi.

Temmuz ayında İsviçre gazetesi Blick, Schaffhausen eyalet savcısı Peter Sticher’in Exit International’ın avukatlarına yazdığı mektupta, kapsülü işleten herhangi bir kişinin, kapsülün orada kullanılması halinde cezai işlemle karşı karşıya kalabileceğini ve herhangi bir mahkumiyetin beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini bildirdiğini bildirdi.

İsviçre’nin diğer bölgelerindeki savcılar da kapsülün kullanımının kovuşturmaya yol açabileceğini belirtti.

Geçtiğimiz yaz, birden fazla sağlık sorunu yaşayan 54 yaşındaki bir ABD’li kadın, cihazı kullanan ilk kişi olmayı planlamıştı ancak bu plandan vazgeçildi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: