Osmanlı İmparatorluğu’nun Denizcilik Tarihine Işık Tutan Kızlan Batığı

Muğla’nın Datça ilçesinde Kızlan Osmanlı Batığı’nda yapılan kazılarda, Osmanlı İmparatorluğu’na ait yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Kazılar 2025’te tamamlanacak.

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı kazılarında, Osmanlı İmparatorluğu’na ait önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bu çalışmalar Mavi Miras Projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülüyor.

Bu yılki kazılarda, geminin kimliğini ve battığı dönemi aydınlatan önemli buluntular keşfedildi. Özellikle Yeniçerilere ait 14 tüfek, 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri, geminin bir çatışma sonrasında battığını gösteriyor.

Diplomatik Görevde Olan Bir Osmanlı Gemisi

Kazı çalışmalarında, geminin diplomatik bir görev taşıdığına işaret eden Çin porselenleri bulundu. Bu porselenler, İslam pazarları için üretilmiş olup, hediyelik eşya olarak gemide taşınıyordu. Ayrıca gemide bulunan pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar gibi kişisel eşyalar da gemi personeline ve askerlere ait.

Kazı alanında ele geçirilen Tunus, Djerba seramikleri, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini düşündürüyor. Türkiye karasularında ilk defa Yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntılar ortaya çıkarıldı. Bu keşif, Osmanlı denizcilik tarihi için büyük önem taşıyor.

Gemiye Dair Yapım Bilgileri

Kazı çalışmaları, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında battığını gösteriyor. Geminin sancak bordasından çıkarılan ahşap parçalar, yapım tekniğine dair önemli bilgiler sunuyor. Kızlan Batığı, Osmanlı denizcilik tarihine ışık tutacak yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayacak.

Kazılar Devam Ediyor

Kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Bu süreç, Osmanlı İmparatorluğu’nun denizcilik faaliyetlerine dair daha fazla bilginin gün yüzüne çıkmasına olanak sağlayacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: