AB Ülkelerinde İntihara Bağlı Ölüm Oranlarında Azalma Görüldü

Avrupa İstatistik Ofisi'ne göre, AB'de intihar oranları son 10 yılda %13 oranında azaldı. Ancak uzmanlar, hala büyük bir sorun olduğunu belirtiyor.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat‘ın verilerine göre, Avrupa Birliği’nde (AB) intihara bağlı ölümler son 10 yılda %13 oranında azaldı. 2021 yılında AB’de intihar nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısı 47.000 olarak kaydedildi. Bu, 100.000 kişide ortalama 10,2 ölüme denk geliyor.

AB’de İntihar Oranlarının Yıllara Göre Azalması

2011’den bu yana intihara bağlı ölümlerde %13,3’lük bir azalma yaşandı. Ancak, bu düşüşün olmasına rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Ruh Sağlığı Bölge Danışmanı Dr. Ledia Lazeri, bu durumun kutlanacak bir gelişme olmadığını, aksine intiharların hala ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Avrupa’da İntihar Oranları Ülkeler Arasında Değişiyor

2021 yılında AB’de intihara bağlı en yüksek ölüm oranı Slovenya‘da kaydedildi; burada 100.000 kişide 19,8 intihar vakası yaşandı. Litvanya ve Macaristan, sıralamada Slovenya’yı takip etti. En düşük oran ise Kıbrıs‘ta, 100.000 kişide 2,7 intihar vakası ile görüldü.

İntiharda Cinsiyet Farklılıkları

Eurostat verilerine göre, intihara bağlı ölümler erkekler arasında kadınlara göre daha yüksek. İntihar sonucu ölümlerin %75’ini erkekler oluştururken, intiharın en çok görüldüğü yaş aralığı 45-64 oldu. Bu yaş grubunda 2021 yılında toplamda 17.441 ölüm kaydedildi.

İntiharı Önleme Çalışmaları Devam Ediyor

Dr. Lazeri, Avrupa’da ruh sağlığı tedavi eksikliklerinin hala ciddi bir sorun olduğunu ve intiharı önleme çalışmalarının sadece sağlık profesyonelleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Cezaevleri, okullar ve iş yerleri gibi paydaşların da bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

İntihar Algısı ve Raporlama

Lazeri, birçok ülkede intihar oranlarının arttığına dair bir algı olduğunu, ancak aslında intiharların daha iyi raporlandığını söyledi. Ayrıca, intiharla ilgili toplumdaki damgalamanın da azalmaya başladığını ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: