İhracat Rekoru: Türkiye’den Avustralya ve Yeni Zelanda’ya Yüzde 26 Artış

Türkiye, 2024’ün ilk 8 ayında ihracat artışını sürdürdü. En fazla ihracat artışı %26 ile Avustralya ve Yeni Zelanda’ya gerçekleştirildi.

Türkiye, 2024 yılının ilk 8 ayında dünyanın dört bir yanına ihracatını artırmaya devam etti. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ocak-Ağustos döneminde oransal olarak en yüksek ihracat artışı %26 ile Avustralya ve Yeni Zelanda’ya gerçekleştirildi. Türkiye’nin ihracat yaptığı bölgelere göre artış oranlarında rekorlar kırıldı.

İhracat Artışında Rekor Bölgeler

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin ihracata dayalı ekonomi politikaları çerçevesinde çeşitli bölgelere yaptığı ihracatta dikkat çekici artışlar olduğu belirtildi. Avrupa ülkelerine yapılan ihracat %2,5 artışla 97,2 milyar dolar seviyesine yükseldi. Asya ülkelerine ihracat ise %10,8 artışla 13,5 milyar dolar oldu. Yakın ve Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracat %3,6 artarak 27,7 milyar dolara, Kuzey Amerika ülkelerine ihracat %8,3 artışla 11,7 milyar dolara çıktı.

Orta Amerika ve Karayipler’e yapılan ihracat %10,1 artışla 1,9 milyar dolar, Afrika ülkelerine ihracat %3,6 artışla 13,8 milyar dolar ve Avustralya ile Yeni Zelanda’ya yapılan ihracat %26 artışla 800 milyon dolara ulaştı.

Önemli Pazar Gruplarında Artış

Yıllıklandırılmış verilere göre, Türkiye’nin en önemli pazar gruplarına yaptığı ihracat, ağustos ayı itibarıyla rekor seviyelere ulaştı. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelere yapılan ihracat %12,3 artışla 45,1 milyar dolar, serbest ticaret anlaşması olan ülkelere yapılan ihracat %14,1 artışla 25,1 milyar dolar oldu. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat ise %3,4 artarak 71,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Sınır komşusu ülkelere ihracat %10,8 artışla 22 milyar dolar, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerine ihracat %29,2 artışla 9,4 milyar dolar ve Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine ihracat %11,8 artarak 7 milyar dolara çıktı.

Yeni Pazarlara Ulaşma Çalışmaları

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ihracatını artırmak amacıyla yeni pazarlara ulaşmak, mevcut pazarlardaki konumunu güçlendirmek ve Türkiye markasının bilinirliğini artırmak için çalışmalarına devam edeceğini belirtti. Orta Vadeli Program hedefleri kapsamında, dost ve komşu ülkelerle olan ilişkileri güçlendirmek amacıyla ikili ve çok taraflı diyalog mekanizmaları kullanılacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: