Konut Piyasasında Hareketlilik: Satışlar Düşerken Kiralar Artıyor

Türkiye genelinde reel konut satış fiyatları yüzde 18,3 oranında düşüş gösterdi. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki düşüş eğilimi devam ediyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporu, Türkiye’deki konut piyasasındaki önemli değişiklikleri ortaya koyuyor. Reel satış fiyatları, enflasyonun altında kalan artış oranları sebebiyle yüzde 18,3 oranında düştü. Bu durum, hem ülke genelinde hem de İstanbul, Ankara ve İzmir’de dikkat çekici bir gerilemeyi gözler önüne seriyor.

Türkiye Genelinde ve Büyükşehirlerde Düşüş

Ağustos 2024 verilerine göre, Türkiye genelindeki cari konut fiyatı artış oranı, enflasyonun gerisinde kalarak reel satış fiyatlarında düşüşe neden oldu. Üç büyükşehirde de benzer bir tablo görüldü. Reel fiyatlar, İstanbul’da yüzde -19, Ankara’da yüzde -17,4 ve İzmir’de yüzde -15,4 olarak gerçekleşti. Temmuz 2024’ten itibaren başlayan bu düşüş, Ağustos ayında da devam etti.

Cari konut fiyatlarındaki artış oranı, Temmuz’a kıyasla 3,5 puan azalarak yüzde 24,1 seviyesine indi. Üç büyük şehirde satılık konut m2 fiyatlarındaki yıllık artış oranları da gerileyerek, İstanbul’da yüzde 23, Ankara’da yüzde 25,5 ve İzmir’de yüzde 28,6 olarak kaydedildi.

Kira Fiyatlarında Artış

Kiralık konut piyasasında ise farklı bir eğilim gözleniyor. Ağustos 2024 itibarıyla yıllık kira fiyatı artış oranı yüzde 47,1 seviyesine yükseldi. İstanbul’da yüzde 46,7, Ankara’da yüzde 56 ve İzmir’de yüzde 62,5 oranında artışlar yaşandı. Bu artış, kiralık konut piyasasındaki talebin mevsimsel etkilerle beraber hareket ettiğini de gösteriyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında kiralık konut talebi yükselirken, kış aylarında nispeten bir durağanlık yaşanıyor.

Reel Fiyatlardaki Yıllık Değişim

Reel konut fiyat endeksi, 2024 Ağustos ayında da düşüşünü sürdürdü. Bu endeks, İstanbul’da 156,6, Ankara’da 181,7 ve İzmir’de 170,6 olarak kaydedildi. 2023 yılında enflasyondan arındırılmış reel fiyat endeksi hızla düşüş gösterirken, reel kira fiyatlarındaki yıllık değişim oranı yüzde -3,2 seviyesine geriledi. Reel kiralar ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2 daha düşük gerçekleşti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: