Mutlu Akü’nün Yüzde 75’ini Sattı: Metair, Türkiye’ye Veda Ediyor

Metair, Türkiye'deki varlıklarını Quexco'ya 200 milyon dolara devrediyor. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye'den çekilme kararı aldı.

Güney Afrikalı enerji ve otomotiv komponent üreticisi Metair, 11 yıl önce 175 milyon dolara aldığı Mutlu Akü‘nün yüzde 75’lik hissesini satma kararı aldı. Metair, Türkiye’deki varlıklarını toplam 1.9 milyar rand (yaklaşık 200 milyon dolar) karşılığında devredecek.

ABD’li Quexco Türkiye’deki Yeni Sahip

Metair’in Türkiye’deki hisseleri, enerji, yağlayıcılar ve ilgili malzemeler sektöründe yatırımları olan ABD’li Quexco şirketine satılacak. Bu anlaşma sonucunda Metair, Türkiye’deki faaliyetlerine son verecek ve Güney Afrika merkezli otomotiv komponent üretimine odaklanacak.

Hiper Enflasyon Çıkışın Sebebi

Metair’in Türkiye’den çekilme kararının ardında ülkenin içinde bulunduğu hiper enflasyon ve zorlu ekonomik koşullar yatıyor. Metair Türkiye, Mutlu Holding A.Ş., Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayii A.Ş., Mutlu Plastik ve Ambalaj Sanayii A.Ş. gibi şirketleri bünyesinde barındırırken, yüksek borç yükü ve artan zararlara karşı çözüm olarak Türkiye’den çıkma kararı alındı.

Şirketin net varlıkları geçen yıl sonu itibarıyla 2,9 milyar rand seviyesinde değerlendirilirken, zararı 70,6 milyon rand olarak kaydedildi. Metair’in, Türkiye’deki enflasyon ortamının şirket grubuna önemli bir karmaşıklık ve risk oluşturduğu ifade ediliyor. Son iki yıldır zorlu makroekonomik koşullar, Metair’i ticari faaliyetlerini yeniden gözden geçirmeye zorladı.

Güney Afrika’ya Odaklanacak

Türkiye’deki varlıklarını satmasının ardından Metair, Güney Afrika’da otomotiv komponent üretimine odaklanmayı planlıyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: