Türkiye 1970’den Beri En Sıcak Yazını Geçirdi: İklim Değişikliği Alarm Veriyor

2024 yazı, Türkiye'de 1970'ten bu yana görülen en sıcak yaz olarak kayıtlara geçti. 76 milyon insan en az 30 gün boyunca aşırı sıcaklara maruz kaldı.

Türkiye, 2024 yazında 1970’ten bu yana en sıcak yazı yaşadı. 76 milyon insan, en az 30 gün boyunca insan sağlığı için riskli kabul edilen aşırı sıcaklıklara maruz kaldı. Climate Central tarafından yapılan analizlere göre, bu sıcaklıklar iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Türkiye’de Aşırı Sıcaklar ve İklim Değişikliği

Climate Central‘ın geliştirdiği İklim Değişim Endeksi (CSI), Türkiye’deki aşırı sıcakların iklim değişikliğinin etkisiyle nasıl değiştiğini ortaya koydu. Bu yaz Türkiye, önceki yıllara göre 1,3 derece daha sıcak bir ağustos ayı geçirdi. Türkiye nüfusunun %88’i, iklim değişikliği nedeniyle normalden üç kat daha olası hale gelen ve insan sağlığı için risk taşıyan aşırı sıcaklıklara maruz kaldı.

En Çok Etkilenen Şehirler

Mersin, Adana, Denizli, Diyarbakır ve İzmir, bu yaz Türkiye’de iklim değişikliğinden en fazla etkilenen şehirler arasında yer aldı. Mersin’de sıcaklıklar 90 gün, Adana’da 82 gün ve İzmir’de 53 gün boyunca aşırı seviyelerde seyretti.

Küresel Bir Sorun: 72 Ülkede Rekor Sıcaklıklar

Türkiye’nin yanı sıra dünya genelinde 72 ülke 2024 yazında rekor sıcaklıklarla karşı karşıya kaldı. Bu ülkeler arasında Yunanistan, Japonya, Suudi Arabistan ve Macaristan da yer aldı. Haziran-ağustos döneminde, dünya genelinde 2 milyar insan en az 30 gün boyunca aşırı sıcaklardan etkilendi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: