İlber Ortaylı: “Üzüm Olan Yerde İçki de Olur, Aksi Takdirde Uyuşturucu Yayılır”

İlber Ortaylı, alkol tüketiminin engellenmesinin uyuşturucu kullanımını yaygınlaştırabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve gençlerin tehlike altında olduğunu belirtti.

Beyoğlu Belediyesi tarafından Avrupa Miras Günleri kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin İlk Belediyesi: 6. Daire” konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye‘de alkol ve uyuşturucu üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Ortaylı, alkol tüketiminin yasaklanması halinde uyuşturucunun yayılacağını belirtti ve alkolün belli bir kültürel temele sahip olduğunu vurguladı.

“En Kıyak Rakı Şimdi İmal Ediliyor”

Konuşmasında, rakı ve şarap kültürünün Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren İlber Ortaylı, “En kıyak rakı ne zaman imal ediliyor? Herhalde tek parti devrinde değil, çift parti devrinde de değil, şimdi ediliyor. Bu olur, bunun önünü alamazsın,” diyerek alkolün kültürel bir gerçek olduğunu ifade etti.

Ortaylı, şu ifadeleri kullandı:

“Üzümün olduğu yerde insanların içeni olur, bu çok açık. Yeri de olur, olması da doğrudur. Çünkü aksi takdirde uyuşturucu yayılır. Bu alkol kalktığı taktirde uyuşturucu gelir ve menşeyi karanlık uyuşturuculardır, milletimizi ve gençliğimizi mahveder. Ortaokullara kadar inmiş. Hâlâ bana eski mavalları kimse okumasın.

Ben anti-alkolik değilsem de oldukça a-alkolik arkadaşınızım. Çünkü alkolün gargarasını sevmiyorum. Mesela Slavların, Rusların kültüründeki alkol düşkünlüğünü ve kültürünü hiç tasvip etmiyorum. Buna rağmen böyle şeyleri doğru dürüst size söylemek zorundayım.

Beyoğlu’na Dair Uyarılar

Beyoğlu’nun alkolik bir merkez olmadığını ancak alkol kültürünün ciddiye alındığı bir yer olduğunu belirten Ortaylı, bu kültürün yok edilmesinin Beyoğlu’nu uyuşturucu bölgesi haline getirebileceğine dikkat çekti. “Bu kültürü yok ederseniz burası çok kısa zamanda uyuşturucu mıntıkası haline gelir,” diyen Ortaylı, bu konunun polise ve yetkililere sorulması gerektiğini belirterek ciddi bir uyarıda bulundu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: